Ucierane z jabłkami, gdy sezon na jabłka jest otwarty…

Ucierane z jabłkami.

Chyba nie muszę nikogo przekonywać, jakie pyszne są ciasta z jabłkami. Są różne jabłkowe wariacje. Dodajemy jabłka świeże, duszone, suszone, smażone… Kochamy je za ich smak oraz uniwersalne zastosowanie. Ucierane z jabłkami to kolejna propozycja na ich wykorzystanie 😊. Prosto! Pysznie – czyli tak jak mamuśki lubią najbardziej! A moje maluchy bardzo za tym ciastem przepadają.

Achhhh i ten nietuzinkowy zapach (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki) … Uwielbiam…

Idealne na jesienne klimaty!

Ucierane z jabłkami.

Smacznego!

Składniki na ciasto

200 g masła;
szczypta soli;
160 g drobnego cukru do wypieków;
4 duże jajka (12 jaj przepiórczych);
200 g mąki pszennej;
40 g mąki ziemniaczanej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
3 jabłka (obrane, pokrojone w większą kostkę); 1 łyżeczka przyprawy (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki) ORAZ do posypania mieszanka: dwie łyżeczki cukru białego kryształu (grubego) pomieszanego z połową łyżeczki przyprawy (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki)

Przepis na ciasto

Czas przygotowania: 30 min + ok. 45 min pieczenia;

♣ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

♣ Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.

♣ W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę.

♣ Dodać szczyptę soli oraz przyprawy dalej ucierając.

♣ Wbić jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.

♣ Dodać wcześniej przesiane składniki suche.

♣ Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia się składników.

♣ Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

♣ Przełożyć do niej wymieszane ciasto, wyrównać.

♣ Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać delikatnie cukrem kryształem pomieszanym z przyprawami.

♣ Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 😊!

Dwa sposoby podania:

ucierane z jabłkami_1
ucierane z jabłkami_2

 

ucierane z jabłkami_3

Przyprawa, której użyłam do swojego wypieku!

Przywieziona z Grecji. Uwielbiam takie pamiątki, które zostają z nami na ciut dłużej niż chwila wspomnień.

ucierane z jabłkami_5

Jedno jabłko, a w nim:

Witamina A54 IUKwas askorbinowy4,6 mg
Wapń6 mgŻelazo0,1 mg
Witamina D0 IUWitamina B60 mg
Witamina B120 µgMagnez5 mg

Wiele jest odmian jabłek. Każda ma liczne grono swoich wielbicieli. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia.

W medycynie domowej, stosowanej jeszcze przez nasze babcie i prababcie gotowane, tarte jabłka stosuje się na biegunkę u małych dzieci, a u osób dorosłych na niestrawność i chorobę wrzodową. Natomiast, cudowna herbatka ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, kiedy zafunduje się nam stan zapalny. A domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i dodatkowo poprawia trawienie.

Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.

Talkables.pl

Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.