Ucierane z jabłkami, gdy sezon na jabłka jest otwarty…
Ucierane z jabłkami.
Chyba nie muszę nikogo przekonywać, jakie pyszne są ciasta z jabłkami. Są różne jabłkowe wariacje. Dodajemy jabłka świeże, duszone, suszone, smażone… Kochamy je za ich smak oraz uniwersalne zastosowanie. Ucierane z jabłkami to kolejna propozycja na ich wykorzystanie 😊. Prosto! Pysznie – czyli tak jak mamuśki lubią najbardziej! A moje maluchy bardzo za tym ciastem przepadają.
Achhhh i ten nietuzinkowy zapach (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki) … Uwielbiam…
Idealne na jesienne klimaty!
Ucierane z jabłkami.
Smacznego!
Składniki na ciasto
200 g masła;
szczypta soli;
160 g drobnego cukru do wypieków;
4 duże jajka (12 jaj przepiórczych);
200 g mąki pszennej;
40 g mąki ziemniaczanej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
3 jabłka (obrane, pokrojone w większą kostkę); 1 łyżeczka przyprawy (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki) ORAZ do posypania mieszanka: dwie łyżeczki cukru białego kryształu (grubego) pomieszanego z połową łyżeczki przyprawy (szafran + gałka muszkatołowa + cynamon + goździki)
Przepis na ciasto
Czas przygotowania: 30 min + ok. 45 min pieczenia;
♣ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
♣ Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
♣ W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
♣ Dodać szczyptę soli oraz przyprawy dalej ucierając.
♣ Wbić jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
♣ Dodać wcześniej przesiane składniki suche.
♣ Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia się składników.
♣ Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
♣ Przełożyć do niej wymieszane ciasto, wyrównać.
♣ Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać delikatnie cukrem kryształem pomieszanym z przyprawami.
♣ Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 😊!
Dwa sposoby podania:
Przyprawa, której użyłam do swojego wypieku!
Przywieziona z Grecji. Uwielbiam takie pamiątki, które zostają z nami na ciut dłużej niż chwila wspomnień.
Jedno jabłko, a w nim:
Witamina A | 54 IU | Kwas askorbinowy | 4,6 mg |
Wapń | 6 mg | Żelazo | 0,1 mg |
Witamina D | 0 IU | Witamina B6 | 0 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Magnez | 5 mg |
Wiele jest odmian jabłek. Każda ma liczne grono swoich wielbicieli. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia.
W medycynie domowej, stosowanej jeszcze przez nasze babcie i prababcie gotowane, tarte jabłka stosuje się na biegunkę u małych dzieci, a u osób dorosłych na niestrawność i chorobę wrzodową. Natomiast, cudowna herbatka ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, kiedy zafunduje się nam stan zapalny. A domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i dodatkowo poprawia trawienie.
Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.
Talkables.pl
Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.