Truskawki rządzą, a tarta migdałowa z kremem waniliowym i truskawkami jest tylko na to najlepszym dowodem. Przepyszny, kruchy migdałowy spód idealnie łączy się z waniliowym, aksamitnym kremem, który podkreśla słodycz truskawek. To połączenie się nie znudzi. Od tej pory już co roku tarta będzie wpisywać się na listę wypieków w sezonie truskawkowym.
🍓🍓🍓
Ta tarta jest warta wypróbowania i każdego kolejnego kęsa.
Jest pysznie.
Polecam❣️
Tarta migdałowa z kremem waniliowym i truskawkami
Składniki
Przepis
Kruchy spód migdałowy
- Masło - 150g
- Mąka - 250g
- Mąka migdałowa 1/2 szklanki
- Cukier - 70g
- Jajka - 2
-
Proszę do pieczenia
- 1/2 łyżeczki - Sól - szczypta
Krem
- Żółtka - 6
- Cukier puder - 150g
- Mąka pszenna - 30g
- Mąka ziemniaczana - 30g
- Mleko - 450ml
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Nasionka z laski wanilii /z połowy/
Truskawki
- Truskawki - 400g (pokrojone w plasterki)
-
Listki mięty do ozdoby (garstka)
może być też bazylia
Zaczynamy od upieczenia kruchego spodu
- Blachę do tarty dokładnie smarujemy masłem.
- Masło ucieramy z cukrem do powstania aksamitnego kremu, dodajemy jajka. Dokładnie łączymy.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową, sól. Wyrabiamy ciasto. (Można pomóc sobie malakserem).
- Wykładamy ciasto na blachę i równomiernie rozkładamy tak aby boki były równe z krańcami naczynia.
- Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Następnie pieczemy (opcja: góra – dół) w 180 stopniach przez około 40/45 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem waniliowy.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysty krem jajeczny (biały).
- Dodajemy 50 ml mleka (odmierzamy z przygotowanej porcji 450 ml). Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, nasionka z laski wanilii i dokładnie miksujemy.
- Pozostałą część mleka zagotowujemy.
- Do wrzącego mleka przelewamy masę z żółtek i cukru i gotujemy. Często mieszamy, dokładnie tak jak przy budyniu, dopóki mikstura zgęstnieje.
- Dodajemy masło, które wcześniej kroimy na kawałki. Mieszamy do roztopienia.
- Gotowy krem przekładamy na migdałowy, kruchy spód i chłodzimy około 2 godzin.
- Następnie ozdabiamy truskawkami i wybranymi ziołami.