Sernik z musem orzechowym na przepysznym ciasteczku z drobinkami czekolady.

🍪🍪🍪

To nie jest zwykły sernik. To coś więcej. Przekrój przez kilka zaskakujących struktur: na spodzie pyszne, chrupiące ciasteczko z drobinkami czekolady, środek to kremowa warstwa serowa, a na górze – delikatny niczym chmurka mus orzechowy. Wszystko to w jednym kawału. A każdy jego kęs sprawia, że ma się ochotę na więcej. Sernik z musem orzechowym jest warty zachodu. Przecież sernik nie musi być zawsze taki sam. Smacznego❣️ 

Składniki na spód z ciasteczka.

150 gram mąki pszennej // 1 szklanka; ½ łyżeczki soli; ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia; 110 gram miękkiego masła // 8 łyżek; 85 gram delikatnego brązowego cukru // 7 łyżek; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 1 spore jajko // 6 jajeczek przepiórczych; 150 gram czekolady (wedle uznania: albo mleczna albo ciemna, ja z reguły mieszam) pokrojonej w kostkę (0,5cm).

Przepis na spód z ciasteczka.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C / góra dół.📌 W misie ucieramy cukier z masłem do powstania aksamitnej masy📌 Następnie dodajemy wanilię oraz jajko - łączymy składniki mikserem. 📌 Dodajemy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia.📌 Miksujemy aż ciasto będzie się zbijać w kulkę. 📌 Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Mieszamy, aby kawałki rozłożyły się równomiernie.📌 Na spód blaszki o średnicy +/-20 cm wykładamy papier do pieczenia. 📌 Na spodzie blaszki rozprowadzamy palcami równomiernie naszą miasteczkową masę. 📌 Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut (dobrze jest sprawdzać w między czasie, czasem trzeba wydłużyć pieczenie o 2-3 minuty).

Składniki na warstwę serową.

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub 500 g serka z wiaderka; 250 ml śmietany kremówki 36%; 3 duże jajka lub 12 jajeczek przepiórczych; 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 3 łyżki mąki pszennej

Przepis na warstwę serową.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, powinny być wyciągnięte kilka godzin wcześniej z lodówki. Miksujemy do połączenia składników (pamiętajmy przy tym, że sernika nie powinno się miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno rośnie i w efekcie opada). 📌 Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C / góra dół.📌 Po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 st C 📌 Po kolejnych 15 minutach skręcamy temperaturę do 50 stopni 📌 Na koniec skręcamy do 0 i trzymamy jeszcze sernik dopóki temperatura się nie wyrówna - wtedy wyjmujemy z piekarnika. 📌Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. 📌 Pozostawiamy do pełnego wystudzenia. 📌

Składniki na mus orzechowy.

250 g serka mascarpone, bardzo dobrze schłodzonego; 350 g masła orzechowego (aksamitnego, bez cząsteczek orzeszków); 75g cukru pudru; 150 ml śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej; duża szczypta soli (nawet dwie);

Przepis na mus orzechowy.

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i cukier puder. Krótko miksujemy, tak aby składniki się połączyły. 📌 Następnie dodajemy masło orzechowe i delikatnie miksujemy tylko aby składniki się połączyły. 📌 W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę. 📌 Dodajemy do masy orzechowej z serka mascarpone i łączymy szpatułką kuchenną - bardzo delikatnie, aby utrzymać strukturę pianki śmietankowej.📌Mus orzechowy delikatnie przekładamy na zupełnie wystudzony sernik. 📌 Chłodzimy przez noc lub 8-12h w lodówce. 📌 Na tarce ścieramy 50 g ciemnej czekolady. 📌 Posypujemy schłodzony sernik. 📌 Wszystkiego smacznego ❣️

Smakowało?
5/5

Smacznego!

Moje przepisy na inne SŁODKOŚCI propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.