Sałatka kalafiorowa to mega połączenie wszystkich letnich smaków: świeży kalafior, pachnące pomidory, chrupiące ogórki małosolne… Wszystko połączone z intensywnym sosem czosnkowym doskonale się wzajemnie uzupełnia. Sałatka jest pyszne i na tyle sycąca, że w bardzo upalny dzień można zastąpić nią główny posiłek.
Wszystkiego smacznego ❣️
Sałatka kalafiorowa - przepis
Składniki
Przepis
-
Kalafior - 1 mały
ugotowany (około 12 min - żeby nie był rozgotowany) -
Pomidory duże - 2 szt.
(najlepsze: bawole serca) - Ogórki małosolne (świeże) - 7 szt.
-
Jajka - 4 szt. duże
ugotowane na twardo - Szczypiorek - garść
- Sól - do smaku
SOS
- Jogurt naturalny - gęsty 400 ml
-
Czosnek - 1 główka
(upieczona) - Czosnek - 2 świeże ząbki
- Sól + pieprz do smaku
- Kalafior oraz jajka przygotowujemy wcześniej, aby zdążyły ostygnąć.
- Kalafior gotujemy al dente (około 12 min). Po ostudzeniu kroimy na około centymetrowe cząstki. Jajka na twardo gotujemy około 10 min. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
- Do sporej miski przekładamy pokrojonego kalafiora. Następnie kroimy pomidory na kawałki wielkości podobnej do wielkości kawałków kalafiora. Pomidory przekładamy do miski.
- Ogórki małosolne kroimy na grubsze talarki i przekładamy do miski.
- Przygotowujemy sos. Upieczony wcześniej czosnek wyciskamy z łupiny do jogurtu. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 świeże ząbki czosnku. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
- Sos przekładamy do miski i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak aby każdy element był obtoczony w sosie.
- Układamy cząstki jajek.
- Kroimy szczypiorek i posypujemy nim całą sałatkę.
Smacznego❣️
Sałatka kalafiorowa - przepis
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.