Sałatka kalafiorowa to mega połączenie wszystkich letnich smaków: świeży kalafior, pachnące pomidory, chrupiące ogórki małosolne… Wszystko połączone z intensywnym sosem czosnkowym doskonale się wzajemnie uzupełnia. Sałatka jest pyszne i na tyle sycąca, że w bardzo upalny dzień można zastąpić nią główny posiłek.

Wszystkiego smacznego ❣️

Sałatka kalafiorowa - przepis

Składniki

Przepis

SOS
  1. Kalafior oraz jajka przygotowujemy wcześniej, aby zdążyły ostygnąć.
  2. Kalafior gotujemy al dente (około 12 min). Po ostudzeniu kroimy na około centymetrowe cząstki. Jajka na twardo gotujemy około 10 min. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki.
  3. Do sporej miski przekładamy pokrojonego kalafiora. Następnie kroimy pomidory na kawałki wielkości podobnej do wielkości kawałków kalafiora. Pomidory przekładamy do miski.
  4. Ogórki małosolne kroimy na grubsze talarki i przekładamy do miski.
  5. Przygotowujemy sos. Upieczony wcześniej czosnek wyciskamy z łupiny do jogurtu. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 świeże ząbki czosnku. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.
  6. Sos przekładamy do miski i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak aby każdy element był obtoczony w sosie.
  7. Układamy cząstki jajek.
  8. Kroimy szczypiorek i posypujemy nim całą sałatkę.

Smacznego❣️

Sałatka kalafiorowa - przepis

sałatka kalafiorowa - talkables-8

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables