Red Velvet to jedno z tych ciast obok których nie da się przejść obojętnie. Intensywna czerwień przyciąga niczym magnez, a smak nieoczekiwanie zaskakuje. Walentynki to jedne z tych okazji, w które to ciasto wpisuje się idealnie. Jest pysznie❣️Wszystkiego smacznego i wiele miłości ❣️
Red Velvet
Składniki
Przepis
Blaty
-
Mąka pszenna
2 i pół szklanki -
Drobny cukier
1 i pół szklanki -
Dobre kakao
1 łyżka czubata - Sól - 1/2 łyżeczki
- Jaja - 2 szt
- Olej - 1 i 1/2 szklanki
- Maślanka - 1 szklanka
- Ocet jabłkowy lub mango - 1 łyżka
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Czerwony barwnik - 30 ml
Krem
- Masło - 200g (miękkie)
- Serek philadelphia - 300 g
- Serek mascarpone- 300 g
- Cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
CIASTO i KREM
- Do upieczenia blatu przyda nam się tortownica o wymiarach około 23 cm. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiewamy: mąkę, kakao i sól. Następnie dodajemy cukier i mieszamy rózgą kuchenną. Odstawiamy na bok.
- W drugiej dużej misce roztrzepujemy jajka (używam w tym celu miksera na bardzo niskich obrotach). Dodajemy olej, maślankę, barwnik. Również mikserem na najniższych obrotach mieszamy wszystko aż składniki się połączą.
- Przesypujemy składniki suche (porcjami) do mokrej mieszaniny delikatnie mieszając w jednym kierunku.
- Uwaga tutaj działamy błyskawicznie ! Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę oczyszczoną i po tym jak otrzymamy pianę od razu wlewamy do masy. Następnie dokładnie acz delikatnie mieszając wprowadzamy pianę do masy.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 185 stopni C (grzanie góra – dół), przez około 45 minut. Pod koniec systematycznie sprawdzamy stan wypieczenia ciasta patyczkiem: w zależności od piekarnika – czas może być nieco krótszy lub nieco dłuższy. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.
- Po upieczeniu – ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- W między czasie przygotujemy krem.
- Cukier puder rozcieramy z masłem na aksamitny krem.
- Dodajemy serki philadelphia. Miksujemy.
- Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
- Krem dobrze jest schłodzić, zanim zaczniemy budować red velvet.
WYKONANIE:
- Wystudzone ciasto, równamy odcinając delikatnie czubek. Część, która została po odcięciu, kruszymy w rękach bardzo drobno.
- Przecinamy ciasto dokładnie w połowie na dwie równe części.
- Górną część odwracamy do góry nogami i układamy na paterze / talerzu. Dobrze jest wcześniej zrobić “kleksa” z kremu, aby ciasto delikatnie się przykleiło.
- Wykładamy sporą warstwę kremu (około 1 cm) i równamy.
- Na wierzch układamy drugą połowę ciasta, rozciętą częścią do góry. Ponownie rozkładamy równo krem (około 0,5 cm).
- Pozostałą część kremu rozsmarowujemy równomiernie po bokach.
- Na wierz rozsypujemy pokruszoną warstwę ciasta. Dalej ozdabiamy już wedle swojego własnego uznania.
Red Velvet: Blaty
Red Velvet: Krem
Red Velvet: jak złożyć
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.