Jabłka… Jabłka… Jabłka… Taaak – Znowu TE jabłka 😊. Kruche z zewnątrz, puszyste i lekkie w środku – właśnie takie są racuchy z jabłkami na maślance. Rewelacyjne połączenie tekstury racuszka i smaku jabłek. Koniecznie do wypróbowania, ponieważ sam proces przygotowania jest bajecznie prosty. A przecież każdy z nas czasem poszukuje czegoś szybkiego, świeżego i przepysznego. Polecam Wszystkiego smacznego 😊. Racuchy z jabłkami na maślance polecają się na Twój stół
Składniki na racuchy z jabłkami
2 jabłka (większe), 2 szkl. mąki pszennej, 2 szkl. maślanki, 2 jaja lub 8 jajeczek przepiórczych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, olej do smażenia (u mnie olej ryżowy), ewentualnie cukier puder lub cukier waniliowy do obsypania racuszków
Przepis na racuchy z jabłkami
Mąkę pszenną (tortową) przesiewamy razem z sodą. 📌 Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jaja i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, sól i mieszamy aż uzyskamy gładkie ciasto.📌 Jabłka obieramy. Tarkujemy na tarce. Mieszamy z cynamonem.📌 Dodajemy jabłka do ciasta - mieszamy.📌 Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem, nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na złoty kolor przez ok. 2/3 minuty, następnie przewracamy i smażymy około 2 minut.📌 Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Można posypać cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym lub bez niczego. 📌Zawsze są pyszne📌
Smacznego!
Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.
Pozdrawiam!