Racuchy na kefirze. Były już drożdżowe i na maślance. Teraz przyszedł czas na kefir.
Czym różni się ta wersja?
Chrupiącą skórką i bardzo delikatne wnętrze. Tym razem nie musimy od razu decydować, czy śniadanie będzie na słodko. Ta wersja racuchów jest idealna dla niezdecydowanych. Genialnie smakują ze słodkim dżemem truskawkowym🍓, ale niczym nie ryzykujecie przygotowując do nich twarożek z rzodkiewką czy starty parmezan🧀.
Swoją drogą, kiedy otartym parmezanem sypniecie jeszcze na ciepłe racuszki … roztopi się. To połączenie, choć mało popularne, jest przepyszne.
Tradycjonaliści i wielbiciele cukru pudru też nie będą zawiedzeni.
Po prostu – Jest Pysznie! Racuchy na kefirze.
Wszystkiego smacznego❣️
Racuchy na kefirze
Składniki
Przepis
Ciasto na racuchy
- Mąka pszenna: 2 szkl.
- Kefir: 2 szkl.
- Jajka: 3 szt. (średnie) / 12 jajeczek przepiórczych
- Soda oczyszczona: pół łyżeczki
- Olej do smażenia
Dodatki słodkie
- Cukier puder
- Ulubiony dżem owocowy
Dodatki wytrawne
- Twarożek z rzodkiewką
- Otarty parmezan
- DIP np. Tzatzyki lub Salsa pomidorowa
- Przygotowania: Kefir i jajka powinny być w domowej temperaturze. Jajka – oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy kefir. Mieszamy mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Do ubitej piany, powoli dodajemy żółtka. Po każdym jednym żółtku – ubijamy pianę.
- Rozgrzewamy olej na patelni – około 0,5 cm.
- Masę jajeczną łączymy delikatnie szpatułką z masą mączno-kefirową.
- Nakładamy placki na rozgrzany olej, zachowując delikatny odstęp. Racuszki delikatnie wyrastają.
- Smażymy na bursztynowy kolor.
- Usmażone racuchy zdejmujemy na ręcznik papierowy, po to by wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Racuchy na kefirze: krok po kroku
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.