Puszyste placki z truskawkami.
Puszyste placki z soczystymi truskawkami bez dodatku proszku do pieczenia czy sody polecają się na letnie śniadanko.
Znakomite również w wersji z jagodami. Szaleństwo i obłęd smaków w jednym. W parze z syropem klonowym, ze świeżymi owocami, albo sosem waniliowym lub ewentualnie z czekoladą.
Super sprawdzą się jako przekąska podczas długich wakacyjnych przygód. Nie tracą zbytnio na smaku, jeżeli zechcemy podgrzać je na śniadanko w dniu kolejnym. Bardzo dobre. Uniwersalne. Napakowane truskawkami lub innymi letnimi owocami. To nie może się nie udać. 10 kroków do najlepszego wakacyjnego śniadania. Posmakuje każdemu!
Polecam. Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
Inne przepisy na równie pyszne placki znajdziesz 👉🏻 tutaj.
A przepisy na różne wariacje śniadaniowe zebraliśmy dla Was w jednym miejscu, i są 👉🏻 tutaj.
Puszyste placki z truskawkami
Składniki
Przepis
- Jajka duże - 🥚 4 szt.
- Cukier - 🥄1 łyżka
- Maślanka - 🥛 200ml
- Mąka - 🥛 1 szkl
- Olej - 🥄1 łyżka
- Sól - szczypta
-
Truskawki - 🍓 1 spora garść
pokrojone w talarki
- Jajka ucieramy razem z cukrem na gęstą pusztą jajeczną masę.
- Dolewamy maślankę. Miksujemy.
- Dodajemy mąkę razem połączoną ze szczyptą soli.
- Miksujemy.
- Dolewamy olej.
- Miksujemy.
- Dokładamy truskawki.
- Łączymy szpatułką kuchenną.
- Smażymy na suchej patelni, tak aby placki z obu stron miały bursztynowy kolor.
- Podajmy ze świeżymi truskawkami, syropem klonowym lub sosem waniliowym.
Smacznego ❣️
Puszyste placki z truskawkami
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.