Placki z serka. Każde dziecko kocha placki
Zanim przejdę do najprostszego przepisu na jedyne w swoim rodzaju, bardzo uniwersalne placki z serka…
Placki z serka… hmmm
Placki pszenne – na różne sposoby: ze świeżymi owocami (jabłkami, malinami, jagodami), z dżemem, z serkiem mascarpone, twarogiem, a’la gofry, … wymieniać można bez końca. Wszystko zależy od kreatywności, pory roku czy „ulubionych” produktów naszych pociech. Mogą też być placki razowe bądź gryczane – wytrawne. W tym przypadku również ilość wersji ograniczona jest chyba tylko pomysłowością kucharza. Z łososiem i szczypiorkiem, szynką i serem, cukinią i porem, ziemniaczane itd. itd. itd. Idealne, pełnowartościowe, szybkie śniadanko.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nasze śniadaniowe placki, które znikają z talerza jeszcze zanim się na nim pojawią 😉. A w trakcie ich smażenia za swoim rękawem czuję wzrok Starszaka, który tak bardzo nie może się ich doczekać. 😊 Yammi – dorośli też je lubią – dowodem na to jest mój mąż, który bezczelnie podkrada po placuszku z porcji dzieciaków 😐😐 Na zdrowie. Serek jest! Jajka są! Dorobię kolejną porcję.
A zatem:
Placki z serka
Składniki
Serek Bieluch naturalny 2 x 150 g;
Miód wielokwiatowy lub lipowy 2 łyżki (30 ml); Jajka przepiórcze 8 szt luk kurze 2 szt; Mąka pszenna 2 łyżki (jeżeli konsystencja ciasta wydaje się być zbyt rzadka proponuję dopruszyć ciut więcej mąki). Olej roślinny – do smażenia
Czas przygotowania: max 15 min
- W miseczce miksujemy jajka z serkiem.
- Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy miód.
- Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodajemy mąkę.
- Również mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Jeżeli konsystencja wyda się zbyt rzadka dosypujemy troszkę mąki. Jeżeli jest za gęsta – można dodać odrobinkę mleka (ja z uwagi na alergię dzieci używam mleka jaglanego, migdałowego lub owsianego).
- Smarujemy patelnię tłuszczem (nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym).
- Rozgrzewamy lekko (masa zawiera miód który szybko się karmelizuje – trzeba uważać z temperaturą).
- Łyżką stołową nakładamy placuszki jeden po drugim i smażymy do uzyskania lekko złotawej / bursztynowej barwy.
- Mile widziane dodatki – owoce sezonowe, syrop klonowy czy dżemiki domowej roboty. 😊
Smacznego 😊!
A na szybką, zdrową przekąskę z uwielbianej cukinii polecam Cukinię w cieście
Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.
Talkables.pl