🍠🍠🍠

Z plackami ziemniaczanymi jest jak z pomidorówką: ile gospodyń, tyle wersji. Dzisiaj placki ziemniaczane z batatów. Chrupiące, lekko słodkie, bardzo aromatyczne. Znakomicie komponują się z wędzonym łososiem i świeżym ogórkowym dipem. Smacznego❣️ 

Składniki na placki z batatów

1 większy batat; 1/2 białej części pora; 2 jaja kurze (8 jajeczek przepiórczych); 3 łyżki mąki pszennej; sól i pieprz do smaku; *dla osób preferujących ostrzejsze smaki - pół łyżeczki płatków chilli

Składniki na dip

10 cm ogórka zielonego (obranego); 1 łyżeczka pokrojonych zielonych oliwek; 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę; 70g sera z rodzaju feta; 3 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego; sól ziołowa do smaku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przepis na placki

Na grubej tarce ścieramy obranego batata. 📌 Pora kroimy wzdłuż na pół i obie połówki znowu na pół, następnie kroimy w 2 mm paseczki. 📌 W osobnej misce mieszamy jajka z mąką. 📌 Miksturę mieszamy z warzywami. 📌 Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie płatkami chilli. 📌 Smacznego! ❣️

Przepis na dip

Na grubej tarce ścieramy obranego ogórka. Dodajemy oliwki, przeciśnięty czosnek, ser, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Chowamy do lodówki - najlepiej na 2 h przed podaniem. Smacznego! ❣️

DIP

Smakowało?
5/5

Przykład podania: placki z batatów

Smacznego!

Moje przepisy na inne wytrawne propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.