🍠🍠🍠
Z plackami ziemniaczanymi jest jak z pomidorówką: ile gospodyń, tyle wersji. Dzisiaj placki ziemniaczane z batatów. Chrupiące, lekko słodkie, bardzo aromatyczne. Znakomicie komponują się z wędzonym łososiem i świeżym ogórkowym dipem. Smacznego❣️
1 większy batat; 1/2 białej części pora; 2 jaja kurze (8 jajeczek przepiórczych); 3 łyżki mąki pszennej; sól i pieprz do smaku; *dla osób preferujących ostrzejsze smaki - pół łyżeczki płatków chilli
10 cm ogórka zielonego (obranego); 1 łyżeczka pokrojonych zielonych oliwek; 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę; 70g sera z rodzaju feta; 3 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego; sól ziołowa do smaku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Na grubej tarce ścieramy obranego batata. 📌 Pora kroimy wzdłuż na pół i obie połówki znowu na pół, następnie kroimy w 2 mm paseczki. 📌 W osobnej misce mieszamy jajka z mąką. 📌 Miksturę mieszamy z warzywami. 📌 Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie płatkami chilli. 📌 Smacznego! ❣️
Na grubej tarce ścieramy obranego ogórka. Dodajemy oliwki, przeciśnięty czosnek, ser, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Chowamy do lodówki - najlepiej na 2 h przed podaniem. Smacznego! ❣️
Input your search keywords and press Enter.