Wakacje szybko dobiegły końca. Już za moment powrócimy do codziennej rutyny szkolno-przedszkolnej. Każda mama stanie przed wyzwaniem skomponowania najlepszego drugiego śniadania jakie widział świat. Z pewnością na przeciw temu wyzwaniu wychodzą pasty kanapkowe. Oczywiście, najlepsze własnej roboty. Całe szczęście, przygotowanie takiej pasty zajmuje tylko chwilkę. Przedstawiam pastę z białej fasoli, inspirowaną przepisem Marty Dymek z Jadłonomia.PL . U nas ta pasta zrobiła furorę. A cała receptura odrobinkę ewoluowała. Pasta z białej fasoli jest pyszna! Wasze dzieciaki będą zachwycone.
Składniki
1 puszka białej fasoli (należy ją odcedzić na sitku); 2 średnie cebule; 1 jabłko (niezbyt kwaśne); 2 liście laurowe; 1 ziele angielskie; 1 goździk; ½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej; ¼ łyżeczki cynamonu; ½ łyżeczki majeranku; ¼ łyżeczki lubczyku; 1 ½ łyżeczka sosu sojowego; ¼ szklanki wody; 1 łyżka masła; sól i pieprz
Przepis
Na lekko rozgrzanej patelni topimy masło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, goździk, paprykę wędzoną. Kiedy przyprawy zaczną lekko pachnieć dodajemy cebulkę i szklimy. Następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i cynamon. Dusimy do momentu aż cebula i jabłka będą mięciutkie i aromatyczne. 📌 Kiedy nasze składniki osiągają na patelni nieziemski aromat, odcedzamy fasolę, opłukujemy pod bieżącą wodą i blendujemy razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić. Tutaj możemy dodać jeszcze odrobinę wędzonej papryki (to dla fanów tej przyprawy).📌 Z podsmażonej cebulki i jabłka wybieramy przyprawy (liście, goździk i ziele). Dodajemy to wszystko do zblendowanej fasoli, blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.📌
Smacznego!
Moje przepisy na inne śniadaniowe propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.
Pozdrawiam!