Owsianka: zdrowo, pysznie – tak trzeba zaczynać każdy dzień. Wielu osobom owsianka kojarzy się z koszmarem przedszkol lat 80tych. Zapach przypalonego mleka i mocno rozgotowane płatki owsiane w postaci mało apetycznego kleiku. Też tak miałam…
Do momentu, kiedy znalazłam się na diecie i dostałam przepis na owsiankę, który zrewolucjonizował moje poglądy na jej temat. Ten przepis jest idealny. Płatki owsiane (najlepiej górskie, swoją drogą unikajcie tych wszystkich błyskawicznych odmian) zachowują swoją teksturę, a dodatkowe składniki uzupełniają wartości odżywcze … i jeszcze te owoce…
Gotowana parę minut na mleku roślinnym (nie trzeba moczyć płatków wcześniej), z ulubionymi dodatkami zależnie od sezonu, poprawi jakość każdego poranka.
Wszystkiego smacznego!
Owsianka - baza
Składniki
Podstawa
- Płatki owsiane (górskie) - 3 łyżki / czubate
- Nasiona Chia - półtorej łyżeczki
- Siemię lniane - półtorej łyżeczki
- Mleko owsiane (lub inne roślinne) - pół szklanki
Przepis
Na jedną porcję.
Wszystkie składniki przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Delikatnie podgrzewamy przez około 15 minut (na delikatnym ogniu) pod uchyloną przykrywką.
Dodatki
Owsianka i jej odsłony.
Wersji smakowych owsianki jest tyle, ile jest osób, które ją przygotowują. Ważne by być świadomym wszystkich wartości odżywczych, których dostarczamy poprzez tak skomponowane śniadanie.
O tym czym są składowe, które wybrałam do swojej bazy owsiankowej znajdziecie TUTAJ.
Smarowidła, masła i miazgi orzechowe wybieram zawsze te najbardziej naturalne, czyli takie, które nie mają zbędnych dodatków.
Zajrzyj do naszej kuchni, pyszne, wypróbowane przepisy znajdziesz TUTAJ.