Owsianka: zdrowo, pysznie – tak trzeba zaczynać każdy dzień. Wielu osobom owsianka kojarzy się z koszmarem przedszkol lat 80tych. Zapach przypalonego mleka i mocno rozgotowane płatki owsiane w postaci mało apetycznego kleiku. Też tak miałam… 

Do momentu, kiedy znalazłam się na diecie i dostałam przepis na owsiankę, który zrewolucjonizował moje poglądy na jej temat. Ten przepis jest idealny. Płatki owsiane (najlepiej górskie, swoją drogą unikajcie tych wszystkich błyskawicznych odmian) zachowują swoją teksturę, a dodatkowe składniki uzupełniają wartości odżywcze … i jeszcze te owoce… 

Gotowana parę minut na mleku roślinnym (nie trzeba moczyć płatków wcześniej), z ulubionymi dodatkami zależnie od sezonu, poprawi jakość każdego poranka.

Wszystkiego smacznego!

Owsianka - baza

Składniki

Podstawa

Przepis

Na jedną porcję.

Wszystkie składniki przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Delikatnie podgrzewamy przez około 15 minut (na delikatnym ogniu) pod uchyloną przykrywką. 

Dodatki

  • masło fistaszkowe o smaku solonego karmelu: TUTAJ 
  • rafaelka, czyli miazga kokosowa: TUTAJ
  • miazga pistacjowa: TUTAJ
  • sezonowe owoce – Twoje ulubione
  • migdały lub inne ulubione orzechy
  • syrop klonowy lub z daktyli – dla tych, co lubią bardzo słodko
  • suszone owoce (polecam żurawinę i mango)
  • Daktynella: TUTAJ

 

Owsianka i jej odsłony.

Wersji smakowych owsianki jest tyle, ile jest osób, które ją przygotowują. Ważne by być świadomym wszystkich wartości odżywczych, których dostarczamy poprzez tak skomponowane śniadanie. 

O tym czym są składowe, które wybrałam do swojej bazy owsiankowej znajdziecie TUTAJ.

Smarowidła, masła i miazgi orzechowe wybieram zawsze te najbardziej naturalne, czyli takie, które nie mają zbędnych dodatków.

Zajrzyj do naszej kuchni, pyszne, wypróbowane przepisy znajdziesz  TUTAJ.