Nocny Chleb bez zagniatania i dla każdego

Czy może nie wyjść? Nie! Wyjdzie zawsze! Bez ugniatania … Bez czekania – wystarczy zostawić na noc … bez sprawdzania drożdży!!!

Przyda się żeliwne naczynie żaroodporne z przykrywką:  4 lub 5-litrów z uchwytem do pieczenia w piekarniku.

Może się przydać termometr do piekarnika, aby upewnić się, że piekarnik jest gotowy. Chyba nikomu nie muszę przypominać, że przydadzą się również ochronne rękawice.

Przed odmierzeniem napowietrzaj mąkę (nie przesiewaj)!

W przypadku oryginalnej metody nocnej wystarczy pozostawić ciasto na noc na blacie przez 8 do 12 godzin.

Czas

Czas przygotowania: 5 minut; Czas leżakowanie: 8 godzin; Czas pieczenie: 40 minut

Składniki na jeden bochenek nocnego chleba bez zagniatania

3 szklanki mąki chlebowej (około 750g); 1/4 łyżeczki suchych drożdży; 1 łyżeczka soli; 354 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (1 i 1/2 szklanki); około 2 łyżki mąki do kształtowania

Przepis na nocny chleb bez zagniatania

Połącz mąkę, drożdże i sól w dużej misce. Mieszaj wodę, aż dobrze się połączy. Przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Po 3 godzinach ciasto stanie się pęczniejące i usiane pęcherzykami. Przenieś go na dobrze posypaną mąką powierzchnię i posyp ciasto niewielką ilością mąki. Za pomocą skrobaka przełóż ciasto ponad 10-12 razy aż uformujesz surową kulkę. Włóż do wyłożonej papierem pergaminowej miski i przykryj ręcznikiem. Pozostaw na blacie przez około 35 minut. W międzyczasie umieść żeliwne naczynie z pokrywką w zimnym piekarniku i podgrzej do 230 ° C. Gdy piekarnik osiągnie wyznaczoną temperaturę, (pamiętaj przy tej czynności nałóż rękawice kuchenne odporne na gorące temperatury), wyjmij ciasto razem z papierem z miski i delikatnie włóż do gorącego naczynia (razem z papierem). Przykryj i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i wyjmij papier pergaminowy. Wsuń odkryte z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 minut.

Nocny Chleb jest dla tych wszystkich, którzy rano w niedzielę uwielbiają zapach pieczonego chleba, a najlepszym przysmakiem jest lekko ciepła chrupiąca piętka z rozpływającym się masełkiem… Nocny Chleb! Smacznego!