🍽🍽🍽
Nadziewana cukinia: remedium na “resztki” z lodówki
Bardzo często jest tak, że pod koniec tygodnia mamy pełno pozaczynanych półproduktów w swoich lodówkach. Czasem brakuje pomysłu na pół puszki fasoli, czy ćwiartkę papryki. Pozostawione kilka dni dłużej wylądują w koszu na odpady. Ich historia nie musi być taka dramatyczna. Są sposoby aby dać im jeszcze szansę. Przepis w idei zero waste. Dzisiaj podrzucam pomysł na wyczyszczenie lodówki z kilku nie do końca wykorzystanych produktów. One też mają moc. Nadziewane cukinie. Spróbujcie. Smacznego❣️
Sugerowane składniki na nadziewane cukinie (modyfikuj według tego, co zalega w Twojej lodówce)
2 cukinie, 1 mała cebula, kawałek kiełbaski, kawałek papryki, 1/3 puszki fasoli czerwonej (odcedzonej), 1/3 puszki kukurydzy (odcedzonej), pół szklanki kaszy (u mnie pęczak, ale może być ryż, kasza gryczana czy jaglana), 1 łyżka sosu z pieczonej papryki (może być łyżka dobrego ketchupu lub koncentrat pomidorowy), 200 g żółtego sera, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz
Przepis na nadziewane cukinie
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środki, kroimy na mniej więcej równe części i przekładamy je do oddzielnej miski. 📌 Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek i oregano. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone wnętrze cukinii. Dalej smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po tym jak papryka lekko zmięknie (ale się nie rozpadnie) dodajemy fasolę i kukurydzę. 📌 Zmniejszamy ogień. Na koniec dodajemy kaszę. Mieszamy wszystko razem do połączenia. 📌 Dodajemy sos paprykowy. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik. Czekamy aż farsz przestygnie. 📌 W między czasie ścieramy ser na grubych okach tarki. 📌 Po przestygnięciu szczelnie wypełniamy farszem nasze łódeczki z cukinii i posypujemy serem. 📌 Zapiekamy w piekarniku (góra/dół) na 160/170 st. przez około 20-25 min aż ser się rozpuści. Smacznego! ❣️