Mocno zakręcone bułeczki drożdżowe to zdecydowanie przełamanie stereotypu na temat każdej pospolitej “buły drożdżowej”. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepiękne różyczki drożdżowe przyciągną uwagę każdego, a ich nieziemski aromat zakręci w niejednym nosie. Tutaj proponuję dwa rodzaje nadzienia. Dla każdego coś innego, ale równie pysznego. Mocno zakręcone bułeczki drożdżowe: moje dzieciaki je uwielbiają. A to najlepsza rekomendacja z możliwych. Smacznego. 

Składniki na ciasto drożdżowe do drożdżowych zawijasków

100 g masła (lub tyle samo oleju kokosowego) 80 ml mleka owsianego 7 g drożdży instant 310 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej proponuję mąkę migdałową w proporciacj 1:1) 50 g cukru szczypta soli 2 jajka “zerówki”, roztrzepane / 8 jajeczek przepiórczych 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowanej)

Składniki na nadzienie (ver.1)

½ szklanki cukru trzcinowego; ⅔ łyżki mieszanki domowej roboty (cynamon, gałka muszkatałowa, kardamon, goździki) lub sam cynamon; szczypta soli; 1/8 szklanki miodu; 60 g masła;

Składniki na nadzienie (ver.2)

½ czekolady gorzkiej 70%; ½ czekolady mlecznej; szczypta soli; 70 g masła;

Glazura

Gorące drożdżówki smarujemy glazurą z masła (2 łyżki) i miodu (2 łyżki), a następnie obsypujemy je cukrem i płatkami migdałowymi. Wyjmujemy z foremki do muffinek i studzimy na kratce. Pilnujemy aby dzieciaki nie dorwały się zbyt wcześnie do gorących drożdżówek :).

Przepis na drożdzówki

Zaczynamy od rozpuszczenia masła z mlekiem i wystudzenia do momentu kiedy po zanurzeniu palca nie będziemy czuć różnicy. 📌W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, skórką z pomarańczy, solą i drożdżami. 📌 Robimy na środku dołek i wlewamy lekko przestudzone mleko z masłem, dodajemy jaja. 📌 Wyrabiamy, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. 📌 Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.📌 Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, krótką chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na oprószonym mąką papierze do pieczenia na kształt prostokątu. 📌Smarujemy nadzieniem, pozostawiając odrobinę marginesu na brzegach. 📌 Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Jeśli ciasto przestanie być zwarte, możemy włożyć je na 20 minut do lodówki. 📌 Foremkę do muffinek smarujemy olejem. Zwinięte ciasto kroimy na 12 plasterków: najlepiej przeciąć go na pół, następnie każdą połówkę także na pół, itd. Wkładamy do przygotowanej foremki na muffinki. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Drożdżówki pieczemy 20 – 25 minut. Smacznego! ❣️

Przepis na nadzienie (ver.1)

Mieszamy w garnuszku ½ szklanki cukru trzcinowego, ⅔ łyżki mieszanki przypraw lub samego cynamonu, ⅛ szklanki miodu, 60 g masła i szczyptę soli. Podgrzewamy lekko i gotujemy tylko do momentu rozpuszczenia masła, nie chcemy, aby cukier się rozpuścił.

Przepis na nadzienie (ver. 2)

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Wyłączmy. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokrojoną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładki sos czekoladowy. Odrobinę solimy. Mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego! Mocno zakręcone bułeczki drożdżowe polecają się na Wasz stół.

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!