Mazurek czekoladowy, klasyk świątecznego stołu. Kruchy, delikatny, maślany spód, napakowany po brzegi bakaliami i aksamitna masa czekoladowa – to po prostu nie może się nie udać. Święta wielkanocne to dobra okazja by go wypróbować.
Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
A na Święta proponujemy również wypróbować nasz przepis na znakomitą babkę drożdżową w tradycyjnym wydaniu z tego przepisu 👉🏻 TUTAJ. Obłędnie pyszna!
Mazurek czekoladowy - przepis
Składniki
Przepis
Spód
- Masło 250g
- Mąka pszenna - 2,5 szklanki (przesiana)
- Cukier puder - 100g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jajka - 4 żółtka
Masa czekoladowa
- Masło - 250g
- Kakao (dobrej jakości) - 2 czubate łyżki
- Cukier drobny - 3/4 szklanki
- Amaretto - 50ml
- Woda - 1/2 szkl
-
Bakalie, po pół szklanki:
rodzynek,
fistaszków,
orzeszków laskowych
lub migdałów
wszystko drobno posiekać
Spód (przepis na dwa spody)
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Zimne masło ucieramy z jajkami oraz cukrem
- Dodajemy mąkę
- Zagniatamy
- Dobrze zagniecione ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Formujemy spód na wysokość około 1,5 cm.
- Spód pieczemy ok. 45 minut w 160 st (grzanie góra – dół). W trakcie pieczenia sprawdzamy czy spód się zbytnio nie rumieni. Jeżeli wcześniej ciasto osiągnie delikatny, bursztynowy kolor – wyciągamy z piekarnika. Studzimy.
Masa do mazurka
- Masło, kakao, cukier – rozpuszczamy w garnuszku
- Dodajemy amaretto – dobrze mieszamy
- Następnie dolewamy wody i gotujemy aż masa dobrze zgęstnieje.
- Na koniec wsypujemy przygotowaną mieszankę bakalii do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dobrze wszystko mieszamy.
Na wystudzony spód, przekładamy jeszcze ciepłą masę (nie gorącą) czekoladową. Podczas stygnięcie masa stężeje i zrobi się odpowiednio gęsta.
Mazurek czekoladowy

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.
Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.
Zapisz się do Newslettera Talkables.
Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.
