🥛🥛🥛
Maślanka z chia i świeżymi ulubionymi owocami to genialny sposób na drugie śniadanie. Zdrowie, orzeźwienie i dawka pozytywnej energii zamknięte w jednej szklance. Idealnie chłodzi w upalne dni i bezbłędnie przywraca jasność umysłu.
Maślanka z chia – wartości odżywcze
O wartościach chia pisałam już przy okazji owsianki: TUTAJ.
Warto wiedzieć, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś 🦈 atlantycki i są bardziej bogate w wapń niż krowie mleko🐄.
👩🏼⚕️Dodatkowo charakteryzują się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.👩🏼⚕️
Maślanka z chia, do tego ulubione świeże owoce i przejdziecie przez dzień jak burza. Smacznego❣️ To bardzo proste.
Składniki na jedną szklankę
250 ml maślanki naturalnej; 1 czubata łyżeczka chia; garść umytych owoców
Przepis na dip
Maślankę wlewamy do szklanki, wsypujemy chia. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dorzucamy owoce. To tyle. Smacznego! ❣️