Makaron w sosie z pieczonych pomidorków z Cukinią.

To idealne podsumowanie dobrodziejstw sezonowych. Przepysznie słodkie pomidorki, chrupiące cukinie, świeży czosnek aż się proszą by razem wskoczyć na talerz. Z dodatkiem świeżej, prawdziwej fety i charakterystycznej oliwy z oliwek – to musi się udać. Wcześniej razem upieczone – mieszają swoje aromaty, aż powstaje bomba. Bomba smaku. 

Polecam. Jest pysznie!

Wszystkiego smacznego ❣️

Makaron w sosie z pieczonych pomidorków z Cukinią

Składniki

Przepis

SOS
  1. Pomidorki (dobrze jest wcześniej nakłuć widelcem – szczególnie te większe), feta, czosnek, (oraz ewentualnie papryczkę chilli) układamy na blasze. Obsypujemy oregano. Polewamy solidnie (ale bez przesady) oliwą z oliwek. Na tym etapie NIE solimy.
  2. Wstawiamy do piekarnika na 160 st (termoobieg) na 30-40 minut. 
  3. Gotujemy makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu.
  4. W między czasie kroimy w kosteczkę równych rozmiarów cukinie. Smażymy na suchej patelni. Aż nieco się zrumieni. Odstawiamy na bok.
  5. Po upieczeniu składniki na blasze rozdzióbać widelcem – delikatnie przemieszać.
  6. Całą zawartość z blachy przelewamy do blendera kielichowego. Miksujemy aż powstanie kremowy sos. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić do smaku solą. (Feta często bywa bardzo słona, z tego powodu nie solimy sosu wcześniej).
  7. Makaron odcedzamy. Przelewamy sos. Mieszamy. Przekładamy cukinię. Mieszamy. Obsypujemy ulubionym twardym serem. Delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz.

Wszystkiego smacznego ❣️

Makaron w sosie z pieczonych pomidorków z Cukinią

makaraon w sosie z pieczonych pomidorków z cukinią - talkables-17

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables