Leniwe z ziemniakami to moje koło ratunkowe. Czasami można powiedzieć, że są to raczej kopytka z serem. 😋 Jak zwał tak zwał.😉 Kiedy nie mam już siły na wymyślanie kolejnego obiadu, wtedy z mojego zamrażalnika wyskakują one – leniwe z ziemniakami. Z dodatkiem ulubionego sosu lub po prostu z masełkiem. Co więcej, możemy je podać również z masełkiem i bułką tartą. Ot! zaskoczenie ;). Możemy podawać je solo, aczkolwiek są świetnym dodatkiem do dań głównych. Świetnym pomysłem jest również podsmażenie ich na patelni, wtedy ta chrupiąca skórka kompletnie zmienia ich charakter. Podsumowując: Są świetne i możemy je podać na każdy posiłek w wielu różnych wersjach.
Polecam Wszystkiego smacznego 😊.
Składniki na leniwe z ziemniakami
2 jajka (8 jajeczek przepiórczych) 300 g twarogu 500 g ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej do 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli
Przepis na leniwe z ziemniakami
Mąkę pszenną (tortową) przesiewamy.📌 Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w słupki. Ser kroimy w słupki. Przekręcamy przez maszynkę. 📌 Dodajemy szczyptę soli oraz jajka. 📌 Dodajemy obie mąki. 📌 Zagniatamy ciasto.📌 Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części. 📌 Rozwałkowujemy na długie podłużne wałki. 📌 Kroimy na 1,5 cm kopytka. 📌 Zostawiamy porcję do ugotowania na świeżo. 📌 Pozostałe kluseczki mrozimy. 📌
Sposób podania
Wodę gotujemy i solimy📌 Wrzucamy kluseczki i czekamy aż się zagotują. Wypłyną.📌 Dajemy im jeszcze 3 min.📌 Wyławiamy📌 Podajemy z ulubionym owocowym sosem. Samym masełkiem. Masełkiem z bułką tartą. W pojedynkę lub jako dodatek do obiadu.📌
Smacznego!
Moje przepisy na inne kulinarne propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.
Pozdrawiam!