Kulki orzeszkami nadziane.
Składniki na około 40 sztuk
(jednak ilość zależy przede wszystkim od wielkości formowanych kulek) 340 g masła orzechowego (gładkiego, najlepiej takiego, które zawiera same orzechy, niesolone) 70 g masła 100 g białej czekolady duża szczypta soli (nawet może być ciut więcej - wszystko zależy od indywidualnego smaku) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru
Składniki na czekoladową skorupkę kulek
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 300 g mlecznej czekolady 40 g białej czekolady (15 ml = jedna łyżka śmietany kremówki) solone orzeszki ziemne, posiekane dość drobno
Przepis na wnętrze kulek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, stawiając miskę z czekoladą nad gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać do poziomu wody) Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera. Miksujemy tak, aby powstała gładziutka masa. Przekładamy do miseczki i umieszczamy na noc w lodówce do stężenia (około 12 godzin). Po tym czasie z masy odrywać kawałki i formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Ponownie odstawiamy na noc do lodówki (około 12 godzin).
Przepis na skorupkę kulek
Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Kulki z masła orzechowego nadziewamy na patyczek drewniany (np. taki do szaszłyków) i obtaczamy w mieszance czekolad. Odkładamy do stężenia na papier do pieczenia do stężenia. Dekorujemy paskami białej czekolady, którą wyciskamy z jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (lub za pomocą łyżeczki rozprowadzamy paski po naszych kulkach) i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy ponownie do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Homemade Reese’s… Niektórzy stwierdzili, że nawet lepsze. Sami spróbujcie i dajcie znać, jak podoba się Wam to wydanie.
🥜🥜 Kulki orzeszkami nadziane… 🥜🥜
Wpis był inspirowany Pralinkami z masła orzechowego z MojeWypieki.com
Zapraszam do pozostałych moich prób przyrządzania SŁODKOŚCI.