Książki kucharskie – niczym małe dzieła sztuki z pysznymi historiami.
Książki kucharskie, to już nie tylko zbiór przepisów. Teraz niektóre pozycje wyglądają jak małe dzieła sztuki. Piękne, przemyślane zdjęcia – nie pozostawione przypadkowi. Receptury dopracowane do pełnej perfekcji. A opisy to krótkie, pyszne historie. Książki kucharskie – zapraszam na wpis o moich ulubionych pozycjach na codzień.
Książki kucharskie / drukowane
Jadłonomia po polsku.
Marta Dymek
Moje ulubione źródło inspiracji. Mięso na naszym talerzu zdarza się od czasu do czasu. Zdecydowanie jednak preferujemy dania zbudowane na bazie warzyw. Bogactwo wszelkich witamin, różnorodność smaku i te piękneeeee kolory. Marta Dymek w swojej książce “sprzedaje” patenty na tradycyjne polskie potrawy, ale w wersji 100% wege. Kiedy w mojej głowie kończą się pomysły to jest pierwsza książka po którą sięgam.
Dostępna: TUTAJ
What Katie Ate.
Katie Quinn Davies
Tę pozycję mam od dawna (minimum 10 lat). A pokochałam ją na początku za zdjęcia. Świetnie dopracowane, wielowarstwowe. Takie podejście do zdjęć w książkach kucharskich jeszcze wtedy nie było oczywiste. Każde zdjęcie “zjadłabym” na poczekaniu. Dopiero z czasem przekonałam się również do przepisów. Zamieniłam składniki na te, których używamy w domu i naprawdę jest pysznie, nie tylko pięknie.
Dostępna: TUTAJ
Qmam kasze, czyli powrót do korzeni
Maria Sobczak
Książka kucharska dla fanatyków kasz. Zupełnie takich jak ja. Jednak aby pokochać kaszę, trzeba nauczyć się jak ją przygotować i ugotować. Jak już ogarniemy temat początkowej “obróbki” potem jest już tylko pyszniej. Nie muszę nikogo chyba przekonywać jak ważna jest kasza w naszej diecie. A w jadłospisie dzieci – powinna być podstawą (tak jak warzywa, owoce i strączki). Jeżeli nie umiesz jeszcze “w kaszę” to ta pozycja jest dla Ciebie.
Dostępna: TUTAJ
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan
Marta Dymek
To kolejna pozycja Marty Dymek, z którą się nie rozstaje (mimo, że jest jej młodsza siostra, o której pisałam wyżej). Biblia wskazówek, zamienników, przerabiania wszelkich roślinnych odpowiedników. Autorka dementuje przekonanie, o tym, że kuchnia roślinna jest niezwykle trudna i wyszukana. Przekonuje, że rośliny same w sobie dają pełnie smaku – bez wielopoziomowego kombinowania. Mnóstwo nowych połączeń smakowych. Jest i prosto i ciekawie i pysznie. Dzięki tej książce można zaprzyjaźnić się z kuchnią wegańską.
Dostępna: TUTAJ
Rozkoszne.
Wegetariańska uczta z polskimi smakami
Michał Korkosz
Ta książka z kolei bardzo przypomina mi babcine, iście domowe przepisy. Tradycja ubrana nieco fikuśnie, z nutką podkręconego smaku. Jest napisana w taki sposób, że można “zapluć się” od ślinotoku w trakcie jej czytania. Michał Korkosz opisuje przepisy w tak apetycznym stylu, że trudno się oprzeć jego przepisom. A słynne jagodzianki, o których teraz głośno jest na instagramach to już inny poziom smakowitej rozkoszy.
Dostępna: TUTAJ
Jeść zdrowiej &
Jeść zdrowiej warzywa i owoce
Kuchnia Lidla
Świetne pozycje do planowania tygodniowego rozkładu jazdy w kuchni. Cenię je za różnorodność. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. Spory plus za pigułkę wiedzy na temat składników. Mimo, że są to książki sieciówkowe to naprawdę ich jakość estetyczna jest wyjątkowo wysoka.
Książki kucharskie / e-booki
Jak na 21 w. przystało, korzystam również z książek kucharskich w postaci e-booków. Co prawda nie pachną papierem i drukarnią za co uwielbiam pozycje drukowane, ale ich dostępność i łatwość przechowywania nadrabiają te braki. Ebooki kulinarne uwielbiam za to, że mogę zabrać je dosłownie zawsze i wszędzie. Są równie piękne.
Kingę Paruzel jakiś czas temu można było poznać w Master Chefie. Wydaje się, że kariera rozpędza się z dnia na dzień coraz bardziej. Uwielbiam profil na Instagramie, który jest tak piękny, że słów podziwu brak. Każda relacja, każdy post jest dopracowany do perfekcji. Tablica na Instagramie to prawdziwe dzieło sztuki. Przepisy – znakomite, zwłaszcza, że rządzą w nich warzywa i owoce. Ten ebook łamie stereotypy, że jak słodkie to muszą być i jajka i mleko. Otóż moi drodzy NIE. Polecam tego ebooka wszystkim rodzicom alergików pokarmowych. Serio! Jest pysznie! A ograniczenia, bardzo często są szansą na poznanie nowych alternatyw i przepysznych smaków.
Bardzo dobre domowe jedzenie – to trochę za mało aby opisać te dwie flagowe pozycje od Nicole Sochacki-Wójcickiej @Mamaginekolog. Świetne książki dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Autorka dosłownie krok po kroku prowadzi przez wszystkie etapy całej receptury. Na przykład na wybitny rosół (proszę nie mylić z jakimś tam wywarem). Dla każdego coś dobrego. Osobiście polecam kawior z bakłażana – jest obłędny!
Dostępne: TUTAJ
Polecam również tematyczne ebooki. Często można je nabyć, równocześnie wspierając bardzo ważną inicjatywę Fundacji Ernesta. Przepisy wypróbowałam – są bardzo dobre. Głównym motywem ostatniego naszego przyjęcia rodzinnego była Fiesta Mexicana, a 80% potraw na stole było z #biesiady meksykańskiej oraz Meksykańskiej kuchni dla każdego Agi Orłowskiej.
Książki kucharskie / ukochane
Bardzo często wracam również do zeszytów po brzegi wypełnionych miłością do pieczenia, gotowania, do tradycyjnego, domowego smaku. Moje babcie skrzętnie zapisywały ulubione przepisy. Każdej recepturze towarzyszą urocze notatki. A odręczne pismo i nieco zaplamione kartki przypominają babcine zwyczaje. Nikt inny tak poważnie nie podchodził do wartości wspólnego posiłku. Lubię wracać pamięcią właśnie do tego beztroskiego czasu, który tak bardzo związany jest z zapachem prosto z babcinej kuchni.
Książki kucharskie / blogi kulinarne
Bezsprzecznie – teraz mamy łatwiej. Nawet jak nie mamy pomysłu na obiad czy śniadanie, to za chwilę już go mamy. Ilość blogów kulinarnych w ostatnim czasie mocno się zwiększyła. Jednak ja jestem wierna od jakiegoś czasu tym szczególnym miejscom:
Moje Wypieki : https://www.mojewypieki.com
Kwestia Smaku: https://www.kwestiasmaku.com
My Backing Addiction: https://www.mybakingaddiction.com
Doughmesstic: https://doughmesstic.com
Jadłonomia: https://www.jadlonomia.com
Make Cooking Easier: http://www.makecookingeasier.pl
Minimalist Baker: https://minimalistbaker.com/