🌈🌈🌈
Kolorowe ciasta robią wrażenie.
Urodzinowy tort tęczowy a może sernik ombre? Zaskakują, kiedy tylko pojawiają się na stole. Ich przygotowanie to nic trudnego. Kolorowe ciasta możemy zrobić z kolorowych musów owocowych albo z barwników spożywczych. Na wszystko jest metoda. Sprawdź jakie to proste i zrób wrażenie na gościach. Kolorowe ciasta – do dzieła. Smacznego
Kolorowe ciasta: Sernik
Składniki na spód
400 g ciasteczek wieloziarnistych; 80 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
Składniki na masę serową
500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub z wiaderka twaróg do serników; 250 g serka mascarpone; 12 jaj przepiórczych (3 duże jaja kurze) 3/4 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka mąki pszennej;
Przepis na spód
Ciasteczka rozgniatamy na drobny wiór. Wrzucamy miazgę ciasteczkową do malaksera i dodajemy olej kokosowy (lub masło). Ucieramy do uzyskania nieco gładkiej masy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie o średnicy ok. 30 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przepis na masę serową
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy do połączenia się składników. Ważne by nie miksować zbyt długo, masa może się zbytnio napowietrzać - a tego nie chcemy. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę sernikową (część biała). Następnie ➡️ przepis w zależności od koloru, który chcemy uzyskać 📌 Pieczemy redukując temperaturę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Wstawiamy nasz sernik. Od razu redukujemy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Następnie znowu redukujemy temperaturę do 120 stopni - pieczemy 15 minut. Następnie ponownie redukujemy temperaturę do około 100 stopni. Pieczemy 10 minut. Redukujemy temperaturę do 50 stopni - pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik pozostawiamy w środku nie otwierając. Po mniej więcej 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Pozostawiamy do ostudzenia. Po tym, nasz sernik najlepiej wstawić do lodówki na około 10 godzin. 📌 Smacznego❣️
Sernik: żółte ombre
📌 Puszka pulpy z mango. 📌 Z powstałej białej masy serowej odlewamy 1,5 do 2 szklanek. Dzielimy je na trzy miseczki. Do jednej miseczki wkładamy 3 łyżeczki pulpy - dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wkładamy 5-6 łyżeczek pulpy - dokładnie mieszamy. Do ostatniej wkładamy pozostałą część pulpy - dokładnie mieszamy. 📌 Na schłodzony spód wlewamy najpierw część białą. Następnie na samym środku formy wlewamy najjaśniejszą część. Potem drugą, czyli średnią pod względem intensywności koloru, również na środku formy. Na końcu wlewamy trzecią (zaczynając od środka formy)- najbardziej intensywną część. 📌Kilka razy lekko uderzamy formą o stół aby warstwy się wyrównały. 📌
Sernik: różowe ombre
📌 Truskawki (250 g) dokładnie blendujemy na mus. 📌 Przecieramy przez gęste sito. 📌 Z powstałej białej masy serowej odlewamy 1,5 do 2 szklanek. Dzielimy je na trzy miseczki. Do jednej miseczki wkładamy 3 łyżeczki musu - dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wkładamy 5-6 łyżeczek musu - dokładnie mieszamy. Do ostatniej wkładamy pozostałą część musu - dokładnie mieszamy. 📌 Na schłodzony spód wlewamy najpierw część białą. Następnie na samym środku formy wlewamy najjaśniejszą część. Potem drugą, czyli średnią pod względem intensywności koloru, również na środku formy. Na końcu wlewamy trzecią (zaczynając od środka formy)- najbardziej intensywną część. 📌Kilka razy lekko uderzamy formą o stół aby warstwy się wyrównały. 📌
Sernik: niebieskie ombre
📌 Jagody (250 g) dokładnie blendujemy na mus. 📌 Przecieramy przez gęste sito. 📌 Z powstałej białej masy serowej odlewamy 1,5 do 2 szklanek. Dzielimy je na trzy miseczki. Do jednej miseczki wkładamy 3 łyżeczki musu - dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wkładamy 5-6 łyżeczek musu - dokładnie mieszamy. Do ostatniej wkładamy pozostałą część musu - dokładnie mieszamy. 📌 Na schłodzony spód wlewamy najpierw część białą. Następnie na samym środku formy wlewamy najjaśniejszą część. Potem drugą, czyli średnią pod względem intensywności koloru, również na środku formy. Na końcu wlewamy trzecią (zaczynając od środka formy)- najbardziej intensywną część. 📌Kilka razy lekko uderzamy formą o stół aby warstwy się wyrównały. 📌
Sernik: zielone ombre
📌 Herbata matcha - około 9 łyżeczek 📌 Z powstałej białej masy serowej odlewamy 1,5 do 2 szklanek. Dzielimy je na trzy miseczki. Do jednej miseczki wkładamy 1 łyżeczki herbaty - dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki wkładamy 3 łyżeczki herbaty - dokładnie mieszamy. Do ostatniej wsypujemy 5 łyżeczek herbaty - dokładnie mieszamy. 📌 Na schłodzony spód wlewamy najpierw część białą. Następnie na samym środku formy wlewamy najjaśniejszą część. Potem drugą, czyli średnią pod względem intensywności koloru, również na środku formy. Na końcu wlewamy trzecią (zaczynając od środka formy)- najbardziej intensywną część. 📌Kilka razy lekko uderzamy formą o stół aby warstwy się wyrównały. 📌
Kolorowe ciasta: Tort tęczowy
Składniki na tort tęczowy (rainbow cake)
250 g masła (miękkiego); 250 g drobnego cukru lub cukru pudru; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 5 jajek kurzych (20 jajeczek przepiórczych); 450 g mąki pszennej tortowej (przesianej); 65 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 250 ml maślanki; 6 barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; 🍭 NASĄCZENIE: sok z pomarańczy / syrop owocowy / herbata zielona ok. 250 ml; 🍭KREM: 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej); 2 op. śmietan-fix; 3 łyżki cukru pudru 🍭PRZEŁOŻENIE: frużelina wiśniowa; krążki ananasa z puszki (sok można wykorzystać do nasączenia blatów); brzoskwinie z puszki (sok można wykorzystać do nasączenia blatów); latem możemy użyć świeżych owoców
Przepis na tort tęczowy (rainbow cake)
Do misy miksera wkładamy masło, dodajemy wanilię i drobny cukier i ubijamy przez około 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Jajka wkładamy do miski z bardzo ciepłą wodą z kranu - odstawiamy na kilka minut do ocieplenia. Stopniowo wbijamy po jednym jajku do masy bez przerwy mieszając. 📌 Do drugiej miski przesypujemy przesianą mąkę oraz mąkę ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy. Do ubitej masy maślanej dodajemy przesiane mąki i miksujemy do połączenia się składników.📌 Masę dzielimy na 6 równych części (najlepiej odmierzyć miarkami). Do każdej dodajemy część maślanki oraz po pół łyżeczki barwnika w żelu. Delikatnie mieszamy aż do wyrównania koloru. Wykładamy do tortownicy. Ja używam aluminiowych form (można kupić w każdym sklepie w dziele z akcesoriami do wypieków lub do grillowania).📌 Pieczemy pojedynczo lub po 2 blaty jednocześnie na tym samym poziomie. Czas pieczenia to ok. 15 minut do suchego patyczka.📌 Zanim przełożymy placki kremem i owocami, blaty muszą dobrze wystygnąć. 📌 Każdy spód nasączamy wybranym sosem (herbacianym lub sokiem owocowym).📌 Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Gdy będzie idealnie sztywna dokładnie miksujemy ze śmietan-fixem.📌 Odkładamy część (około 250 ml) bitej śmietany na wierzch i boki a resztą przekładamy blaty. Na krem rozkładamy wybrane owoce i przykrywamy kolejnym blatem, ponownie krem i owoce i kolejny blat - aż wykorzystamy wszystkie kolory. 📌 Odłożonym kremem smarujemy wierzch i boki. Wstawiamy do lodówki. Tort można przygotować dzień wcześniej lub rano w dniu podania.