💖💖💖
Jogurtowe kruche ciasteczka to malutkie, przepyszne poduszeczki. Chrupiące, strukturą nieco przypominają ciasto francuskie. Lekkie. Pysznie maślane. Aromatyczne. Nie są słodkie. Dlatego można do woli szaleć z różnymi polewami, maczać w płynnej czekoladzie, czy po prostu upiec lekko wcześniej prósząc kryształowym cukrem. Bardzo prosty przepis i minimalna ilość składników to zdecydowanie zalety tych ciasteczek.
Te ciasteczka są idealne do pieczenia z 👧🏼 👶🏼 👦🏼 dziećmi. Świetna zabawa, a przy tym wiele niezapomnianej radości.
Smacznego❣️
Jogurtowe kruche ciasteczka
280 g mąki pszennej; 250 g masła, dobrze schłodzonego; 200 g jogurtu; 1 żółtko (4 żółtka przepiórcze); białko może się przydać do smarowania ciasteczek i obsypywania kryształowym cukrem; w wersji słodszej - można dodać 180 g cukru pudru (u mnie bez cukru)
Przepis na jogurtowe kruche ciasteczka
Mąkę, masło, żółtko, jogurt - sprawnie zagniatamy.📌 Jeżeli uznamy, że za bardzo się klei do rąk - można dodać odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne niczym drożdżowe. 📌 Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 3 lub 4 mm. 📌 Ulubionymi foremkami wykrawamy kształty.📌 Ciasteczka układamy na blasze w niedużych odstępach. 📌 Ciasteczka nie rosną w bok, tylko w górę. 📌 Pieczemy około 25 minut, góra-dół, w 175 stopniach. 📌 Studzimy na kratce. 📌 Możemy je polukrować, oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem. Co kto lubi. Są idealną bazą dla każdego przybrania. 📌 Bawcie się dobrze. Smacznego! ❣️