Jagodzianki. 🫐 Zapach drożdżowego ciasta unosi się jeszcze w zakamarkach mojego domu. Właśnie skończyłam piec jagodzianki według receptury mojej babci. Nieco pracochłonne, ale każdy kolejny gryz jest warty każdej jednej spędzonej nad nimi minuty. 🫐 Puszyste, wypełnione po brzegi owocami, z delikatnie chrupiącą skórką i obłędnie maślaną kruszonką. Najlepiej smakują pieczone tego samego dnia.
Lato to idealny moment na wykorzystanie wszystkiego tego, co oferuje nam las. A każdego korci by jagódki 🫐 zajadać prosto z krzaczka… Stój! Lepiej zrób jagodzianki!
Świeżo upieczone, czy może być lepiej?
Wszystkiego smacznego❣️
Jagodzianki
Składniki
Przepis
Ciasto /około 12 jagodzianek/
- Masło (rozpuszczone): 150g
- Drożdże instant: 14g
- Letnie mleko owsiane: pół szklanki
- Mąka pszenna (wcześniej przesiana): 500g
- Cukier waniliowy: 100g
- Kwaśna śmietana: 2 łyżki (lekko czubate)
- Jajka: 2 szt (rozm. M) (rozbełtane)
- Sól - szczypta
Nadzienie
- Jagody: 1kg
- Skrobia ziemniaczana: 2 czubate łyżki
- Cukier: pół szklanki
Kruszonka
- Cukier 50g
- Mąka pszenna 100g
- masło (ew. olek kokosowy) 65g
- Mleko i Masło łączymy ze sobą (pamiętaj aby były lekko ciepłe).
- W dużej misce mieszamy drożdże, mąkę, sól, cukier.
- Następnie dodajemy mieszaninę mleka i masła, rozbełtane jajka oraz śmietanę (dobrze aby była w temperaturze pokojowej).
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne (około 15 minut). Jeżeli ciasto po dłuższym wyrabianiu nadal się lepi, można podsypać mąką (uwaga: zbyt wiele mąki sprawi, że ciasto będzie bardziej twarde, uważajmy z ilością przy podsypywaniu).
- Wyrobione ciasto delikatnie opruszamy mąką, przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 60 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i ponownie wyrabiamy.
- Dzielimy na dwanaście równych części.Pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką.
- Każdą część wałkujemy na placek (około 12 – 13 cm średnicy).
- Placek przekładamy do kokilki i napełniamy prawie po brzegi jagódkami (można zobaczyć na zdjęciu o jakiej ilości mowa).
- Zagniatamy brzegi – tak jak pierożki. Końce zawijamy pod spód. Pilnujemy aby się ciasto nam nie rozklejało.
- Pozawijane jagodzianki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szwem do dołu.
- Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na min. conajmniej 90 minut.
- Kruszonka: ucieramy w rękach wszystkie składniki, aż powstaną typowe wiórki. kruszonkę po przygotowaniu warto schłodzić. Kruszonki zawsze wychodzi większa porcja. Po to by każdy miał szansę skubnąć z blachy odrobinkę.
- Smarowidło: mieszamy pędzelkiem kuchennym troszkę śmietany oraz soku z jagód, który pewnie zostanie na dnie naczynia z jagodami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Grzanie: Góra / Dół.
- Wyrośnięte jagodzianki smarujemy dokładnie cudownie fioletowym smarowidłem i posypujemy gęsto kruszonką.
- Pieczemy ok. 25 minut. Do złotawo, bursztynowego koloru.
Jagodzianki: krok po kroku
Z każdym ciastem drożdżowym śpieszyć się nie można. Jagodzianki, podobnie jak inne drożdżowe ciasta potrzebują i cierpliwości i spokoju i serca. Doskonale koi nerwy i wprowadza wszystkich w pozytywny nastrój. To moje remedium na poprawianie chwili, pocieszanie, ocieranie łez.
Polecam. A przy okazji uśmiech niech Wam gości cały czas.
Warto pamiętać:
Składniki można zamienić: jajka na jajka przepiórcze 1:4, mleko owsiane na zwykłe lub np. migdałowe, sojowe – w tej samej proporcji. Masło możemy zastąpić olejem kokosowym ( w tej samej proporcji). Cukier możemy zamienić na każdy inny rodzaj cukru np. trzcinowy lub ksylitol.
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.