☕️☕️☕️
Jaglana tarta o smaku chałwy to prosty i kremowy deser.
Jaglana tarta o smaku chałwy to idealny pomysł do porannej kawy / herbaty. Nie wymaga wiele wysiłku, nie trzeba jej piec. Świetnie się sprawdza, kiedy w upalne dni nie mam ochoty na uruchamianie piekarnika.
Ciasteczkowy, czekoladowy spód znakomicie kontrastuje z delikatnym kremem. Krem na bazie kaszy jaglanej jest doskonałą alternatywą dla wszelkich mas budyniowych. Dodatek chałwy i ciemnej czekolady pasuje do siebie bezbłędnie.
Kremy z kaszy jaglanej to idealna propozycja dla alergików pokarmowych
Z punktu widzenia mamy małych alergików, wszelkie kombinacje z kaszą jaglaną rozszerzają możliwości zaspokojenia ich oczekiwań na “na coś słodkiego”. Dodatkowo jestem spokojna o takie desery, gdyż kasza jaglana jest mega zdrowa.
Smacznego❣️
Składniki na tartę jaglaną o smaku chałwy
Spód: Ciasteczka oreo lub ciemne ciastka typu digestive 300g + 70g oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) Masa: ½ szklanki kaszy jaglanej, 3 szklanki mleka roślinnego (owsiane sprawdza się bardzo dobrze) ¼ szklanki brązowego cukru, 3 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek pasty sezamowej (tahini) skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli morskiej oraz: ciemna czekolada (2 tabliczki; jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady użyj mlecznej lub połącz jedną tabliczkę mlecznej i jedną gorzkiej) + duża łyżka masła
Przepis na tartę
📌1️⃣Spód: ciasteczka kruszymy i wssypujemy do blendera, wlewamy roztopione masło i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy, jednocześnie ugniatamy (tworzymy zwarty, równy spód). Blaszkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tarty. 📌 2️⃣Krem do tarty: Do rondelka z grubym dnem wsypujemy kaszę, cukier, olej kokosowy, szczyptę soli, wszystko zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (do momentu aż kasza wchłonie większość mleka i rozpadnie się). Zdejmujemy garnuszek z kaszę, dodajemy pastę sezamową oraz skórkę pomarańczy i jeszcze ciepłą miksturę miksujemy ręcznym blenderem na gęsty budyń. 📌 Masę wylewamy na wyjęty z lodówki spód. 📌3️⃣Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło. Do ciepłego, rozpuszczonego masła wrzucamy połamaną czekoladę i zostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy do uzyskania połyskującej polewy czekoladowej. 📌 Uzyskaną polewę wylewamy na masę jaglaną. 📌 Odstawiamy do wystudzenia poza lodówką, następnie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny. 📌 Smacznego! ❣️