Ciasto z jabłkami ma wiele odsłon. Może być tarta, może być szarlotka a nawet muffinki. Jabłka wjeżdżają na stoły z końcem sierpnia i brylują praktycznie przez całą jesień. Także mamy wiele okazji aby wypróbować nie jeden sposób na jabłka. Ten przepis jest bardzo prosty. Nie używamy w nim jajek, tak więc nadaje się dla jajecznych alergików. Jabłka podajemy praktycznie w całości. Lekko doprawione korzennym cynamonem pachną obłędnie. Polecam Wszystkiego smacznego 😊.
Składniki na kruche ciasto
6 średnich jabłek (mogą być antonówki), 2,5 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka (ok. 250g) margaryny, 3 łyżki śmietany 30%, 0,5 szkl. cukru pudru, łyżeczka cynamonu połączona z 4 łyżkami grubszego brązowego cukru
Składniki na lukier
1 łyżka śmietany 30%, 0,5 szkl. cukru pudru
Przepis na kruche ciasto
Mąkę pszenną (tortową) przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder. Składniki łączymy.📌 Wkrajamy kostkę margaryny. Zagniatamy ciasto.📌 Dodajemy śmietanę. Zagniatamy. Jeżeli na tym etapie ciasto jest zbyt luźne lub za bardzo klei się nam do rąk, przesiewamy dodatkową ilość mąki. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące.📌 Dzielimy na dwie równe części.📌 Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazda.📌 Posypujemy mieszanką cynamonu oraz grubszego brązowego cukru.
Przepis na lukier
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem. Mieszamy aż uzyskamy gładką masę.📌
Jak zrobić?
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.📌 Rozkładamy jedną połowę ciasta dociskając palcami do brzegów. 📌 Lekko nakłuwamy spód widelcem. 📌 Rozkładamy przylegle połówki jabłek. 📌 Jabłka posypujemy cynamonową mieszanką. 📌 Na papierze do pieczenia lub sylikonowej macie rozwałkowujemy (na około 5 mm) drugą część ciasta. 📌 Przykrywamy nasze połówki jabłek rozwałkowanym ciastem . 📌 Możemy również delikatnie nakłuć wierzchnią warstwę ciasta (tym sposobem zmniejszamy ryzyko popękania ciasta). 📌 Pieczemy w 180 st C (góra dół bez termoobiegu) około 45 minut. 📌 Po tym czasie należy sprawdzić, jeżeli mamy wątpliwości dajemy jeszcze 15 minut. 📌 Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka przygotowanym lukrem. 📌
Smacznego!
Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.
Pozdrawiam!
4 comments
Wspaniałe ciasto, zrobiło ogromna furrore wśród moich znajomych, pytanie jak długo będzie świeże po przygotowaniu i jak najlepiej je przechowywać ?
Bardzo się cieszę :). Ciasto jest świeże dość długo (nawet 4 dni, jeżeli przechowywane w lodówce) ze względu na jabłka – nie wysycha. Z upływem dni traci jednak swoją “kruchość”.
Czy można przygotować masę na ciasto i przechowywać dwa dni w lodówce przed upieczeniem ?
Tak, ciasto kruche nawet lubi być bardziej schłodzone przed pieczeniem.