Składniki na spód
Forma do tarty o średnicy ok. 27 cm., 300 g ciastek owsianych (bez dodatku mąki pszennej), 2 łyżki (30ml) oleju kokosowego
Przepis na spód
Ciastka lekko kruszymy i wrzucamy do blendera. Dokładamy olej kokosowy. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ciasto na formę do tarty. Równomiernie rozkładamy, wyciągając do góry brzegi. Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Składniki na bezglutenowy krem czekoladowy
½ szklanki kaszy jaglanej; 3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe); ¼ szklanki brązowego cukru; 3 łyżki oleju (u mnie 3 łyżki oleju kokosowego); 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (jeżeli ktoś lubi kandyzowaną skórkę z pomarańczy, można dodać trochę więcej); szczypta soli morskiej 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (wedle indywidualnych preferencji)
Przepis na bezglutenowy krem czekoladowy
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy kaszę, cukier, olej kokosowy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli, wszystko zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (do momentu aż kasza wchłonie większość mleka i rozpadnie się). Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia kaszę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy ręcznym blenderem na gęsty budyń. Masę wylewamy na wyjęty z lodówki spód. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Smacznego 😊!
1 comment