Faszerowane Portobello.
Faszerowane Portobello. Pokaźne kapelusze pieczarek Portobello z nadzieniem iście śródziemnomorskim. Znajdziecie tu flagowe składniki: najlepsze oliwki🫒, suszone słodkie 🍅 pomidory, ser feta, czosnek 🧄 i na koniec grana 🧀 padano. Danie lekkie, pozytywnie nastrajające. Znakomicie dogadują się w towarzystwie talerza ulubionych serów czy wybranych długodojrzewających wędlin, skropione najlepszą oliwą z oliwek oraz balsamico. Delikatne białe wino podkreśli słodycz dodatków. Cudny smak wakcji. Długie wieczory w najlepszym, własnym towarzystwie i z ultra doskonałymi smakami – faszerowane Portobello – Polecam ☀️
Faszerowane Portobello.
Składniki
Przepis
- pieczarki Portobello - 4 duże
- Oliwki - garść
- Suszone pomidory - garść
- Czosnek - 3 ząbki (drobno posiekany)
- Cebula - 1/4 (pokrojona w drobną kostkę)
- Feta - ok. 100g
- * Kapary * (można dodać jeżeli się je lubi)
- Sól - szczypta
- Oliwa z oliwek
- Ser grana padano
- Mini kulki mozzarelli z zalewy
- przygotowujemy Pieczarki Portobello, odkrawamy trzonek pieczarki (drobno kroimy i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy przygotowywać nadzienie), wydrążamy delikatnie kapelusze (tak aby nie przebić, nie połamać). Wydrążone części pieczarki również drobno kroimy, wrzucamy do miski.
- Na niedużej ilości, lekko podgrzanej oliwy z oliwek (lub tej ze słoiczka po pomidorach suszonych), podgrzewamy cebulę razem z czosnkiem (czasami na tym etapie dodaję również ostrą papryczkę chili). Aż zaczniemy wyraźnie czuć zapach czosnku.
- Oliwki, pomidory suszone, kapary – drobno kroimy i wrzucamy do miski z pokrojonymi częściami pieczarek. Wszystko mieszamy i przekładamy na patelnie do czosnku i cebuli.
- Wszystko razem lekko smażymy na niedużym ogniu około 15 minut.
- Wyłączamy kuchenkę i dodajemy ser feta. Wszystko razem łączymy.
- Nadziewamy kapelusze pieczarek Portobello.
- Na koniec obsypujemy ztarkowanym serem grana padano. Można dołożyć kuleczki mozzarelli z zalewy z oliwy z oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika na 160 st, 20 / 25 minut, grzanie góra – dół, na koniec dodatkowe 5 minut z funkcją grilla.
- Znakomicie pasują z intensywną w smaku sałatą (cykoria) lub rukolą.
Faszerowane Portobello: krok po kroku
O pieczarce Portobello. Ogólnie smakiem pieczarka Portobello oraz nasza tradycyjna pieczarka nie różnią się. Natomiast to co różni obie pieczarki to kolor i wielkość. Portobello są dużo większe, bardziej mięsiste, a kolor jest typowy raczej dla brązowego grzyba, niż białej pieczarki. Portobello świetnie pochłaniają aromaty z nadzienia. Dlatego bardzo często wybierane są do faszerowania. Portobello są też bardziej aromatyczne. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego rodzaju pieczarki w swojej kuchni. Wbrew pozorom jest łatwo dostępna w sklepach.
Faszerowane Portobello❣️
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.