Tort piernikowy idealnie wpasuje się na bożonarodzeniowe stoły. Nieziemski zapach przypraw korzennych, delikatny krem fistaszkowy i lekko wilgotne blaty piernikowe. Kompozycja warta każdego kęsa. Smacznego!
Tort piernikowy
Składniki
Przepis
3 blaty (spody)
- Mleko owsiane 150 ml
-
Miód (najlepiej gryczany)
3 łyżki - 250 ml oleju rzepakowego (lub kokosowego)
- 430 g mąki pszennej
-
proszek do pieczenia
2,5 łyżeczki - Soda oczyszona 1,5 łyżeczki
-
Jasny brązowy cukier (najlepiej muscovado)
300 g -
Mieszanka piernikowa
3 łyżeczki - Zmielony imbir 1 łyżeczka
- Maślanka 300 ml
- Jaja 3 duże
- Amaretto 1 łyżka
- Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
Krem fisatszkowy
-
Gładkie masło brzegowe -
1 szklanka - Cukier puder 100 g
- serek mascarpone, schłodzony - 500 g
-
likier Amaretto, schłodzony
- 4 łyżki
BLATY
- Składniki na blaty powinniśmy wyjąć wcześniej aby zdążyły uzyskać temperaturę pokojową.
- Podgrzewamy stopniowo mleko wraz z miodem – mieszając co chwilę. Nie można dopuścić do zagotowania.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Olej, maślankę, jajka, amaretto i wanilię mieszamy do połączenia się wszystkich składników w osobnym naczyniu.
- Stopniowo dodajemy mieszaninę mleka z miodem. Łączymy ze sobą.
- Przesiewamy mąkę, przyprawę piernikową, imbir, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Stopniowo dodajemy do mokrej mieszaniny – dokładnie łącząc wszystko ze sobą.
- Należy przygotować 3 formy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Może być też jedna, ważne aby miała 20 – 23 cm. Jeżeli używamy jednej formy, po każdym pieczeniu, należy ją delikatnie schłodzić pod wodą, wytrzeć i wyłożyć papierem do pieczenia. Możemy również przygotować 3 formy różnych wielkości, wtedy dobrze by największy okrąg miał średnicę nawet do 30 cm.
- Każdy blat pieczemy osobno w temperaturze 160 st C (grzanie góra – dół), 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmujemy i studzimy.
KREM
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
- Łączymy mikserem serek mascarpone z masłem orzechowym.
- Do kremu dodajemy cukier i łączymy mikserem delikatnie.
- Krem wstawiamy do lodówki.
Tort piernikowy – wykonanie
Aby stworzyć tort piernikowy, na paterę stawiamy niedużego kleksa z kremu i rozcieramy. Tak aby pierwszy blat delikatnie przykleił się do patery, na której będziemy serwować nasz tort gościom. Każdą warstwę przekładamy kremem: 5-8 mm. Na koniec delikatnie rozcieramy krem po bokach oraz na wierzchu tortu (blaty mogą delikatnie prześwitywać). Tort piernikowy dekorujemy pierniczkami (przepis na pierniczki domowej roboty można odnaleźć TUTAJ) i cukrowymi świątecznymi ozdobami, oczywiście wszystko wedle uznania i własnego poczucia estetyki, w imię zasady: nie ważne co jest sztuką, ważne co się komu podoba.
Wszystkiego smacznego moi drodzy❣️
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.