Drożdżowe serduszka – wprawiają w zachwyt.
Miłość można wyrazić na wiele sposobów. Jednym z bardziej popularnych jest dotarcie przez żołądek do serca. Przedstawiam drożdżowe serduszka, one przełamią najtwardsze lody i roztopią nie jedno serce z kamienia. Drożdżowe serduszka – nikt się im nie oprze. Są przepyszne. Delikatne, puszyste, wypełnione makiem i czekoladą po same brzegi z lekką nutą limonkowego lukru. Chcesz zaskoczyć swoją walentynkę – spróbuj podarować jej/jemu drożdżowe serduszko. Smacznego
Składniki na drożdżowe serduszka
500 g mąki pszennej; (można zmieszać 400 g mąki pszennej + 100 g mąki migdałowej, wtedy bułeczki dostają migdałowego, delikatnego aromatu); 14 g suchych drożdży (2 torebki po 7g); 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru; 2 jajka (8 jajeczek przepiórczych); 250 ml mleka owsianego (lub migdałowego); pół łyżeczki soli; 70 g masła, roztopionego (lub 70 g oleju kokosowego); 1 puszka ulubionej masy makowej; tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (starta na tarce lub drobno pokruszona)
Składniki na lukier limonkowy
sok z 1 limonki; skórka starta z 1/2 limonki; 3 łyżki cukru pudru
Przepis na drożdżowe serduszka
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami (można użyć 30g świeżych - wtedy należy najpierw zrobić rozczyn). 📌 Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dłuższą chwilę, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. 📌 Ponownie wyrabiamy ciasto dokładnie, aż stanie się delikatne i elastyczne. 📌 Formujemy kulę. Wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką, aż ciasto podwoi swoją objętość (do ok. 2h).📌 Po tym czasie ciasto znowu krótką chwilę wyrabiamy (wyciskamy powietrze). 📌 Formujemy długi walec i dzielimy na równe części. Z każdej cząstki formujemy kulę. 📌 Każdą kulę rozwałkowujemy na około 2mm placuszek, rozkładamy nadzienie makowe, pokruszoną (lub startą na dużych okach) czekoladę. Zwijamy. Powstały rulonik składamy na pół. W miejscu złożenia - nacinamy. Obie powstałe części rozchylamy na boki - tworząc serce. 📌 Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 📌 Wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika - smarujemy delikatnie limonkowym lukrem. Studzimy na kratce. Smacznego! ❣️
Przepis na limonkowy lukier
Sok z limonki dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. 📌 Dodajemy startą skórkę.📌 Smarujemy lukrem drożdżowe serduszka od razu po wyciągnięciu z piekarnika📌 Smacznego! ❣️