Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką to najlepszy sposób na wykorzystanie tych owoców. Wyjątkowo prosto się je robi. Jedyną wadą jest to, że to ciasto każe na siebie trochę zaczekać. Jak to bywa z ciastami drożdżowymi, proces wyrastania jest dość czasochłonny. Cierpliwość każdego łakomczucha jest wystawiana na ogromną próbę, bo zapach jaki się roznosi po całym domu jest obłędny. Migdałowa kruszonka idealnie łączy się ze słodko – kwaśnymi śliwkami i podbija ich naturalny aromat.

Na drugi dzień – smakuje równie smacznie. 

Polecam. Jest pysznie!

Wszystkiego smacznego ❣️

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

Składniki

Przepis

Ciasto
Kruszonka
Kruszonka
  1. Zaczynamy od kruszonki, żeby zdążyła się dobrze schłodzić w lodówce przed posypaniem.
  2. W malakserze łączymy wszystkie składniki – mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę migdałową, cukier, masło (roztopione). Mieszamy do momentu aż będzie można w palcach zagnieść ciasto. Zanim wstawimy do lodówki należy przemieszać szpatułą kuchenną by ciasto oderwało się od dna malaksera. Najlepiej żeby powstały granulki przypominające granolę.
  3. Wstawiamy do lodówki.
Ciasto 
  1. Jeżeli używamy drożdży instant, wszystkie składniki łączymy ze sobą (mąka, drożdże, mleko, masło, cukier, jajka, sól). Można wykorzystać do tego mikser lub robot planetarny z hakiem. Kiedy składniki będą już dobrze połączone. Dobrze jest ciasto zagnieść jeszcze rękoma.
  2. Jeżeli używamy świeżych drożdży – należy wcześniej zrobić rozczyn. Po tym jak rozczyn ruszy łączymy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Po wyrobieniu, odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Opruszyć delikatnie mąką miskę i przełożyć ciasto do wyrośnięcia. Na około 60 – 90 minut. 
  4. Blachę 40 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy dokładnie masłem.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i dokładnie rozciągamy od brzegu do brzegu.
  6. Następnie rozkładamy połówki śliwek.
  7. Odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Aż ciasto drożdżowe zacznie zachodzić na śliwki. Przynajmniej do połowy wysokości śliwek.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st w trybie pieczenia: góra / dół.
  9. W między czasie obsypujemy obficie kruszonką. 
  10. Pieczemy około 40 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto wewnątrz się dopiekło. Kruszonka powinna się lekko zarumienić. 

 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką - talkables-22
drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką - talkables-18

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables