Czekoladowe muffinki – bardzo trudno jest się im oprzeć. W kilka sekund znikają z patery. Extremalna ilość czekolady rozpływa się w każdym kęsie. Słodkie. Przepis jak na muffinki idealne przystało – prosty. Muffinki pękające od ilości czekolady to doskonały pomysł na ponure jesienno-zimowe dni. Każdy czekolado-holik będzie usatysfakcjonowany. Polecam❣️ Wszystkiego smacznego 😊. 

Składniki na czekoladowe muffinki

200 g masła 200 g mlecznej czekolady 350 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy zbożowej lub kakao 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 1,5 łyżki cukru wanilinowego 2 duże jajka (8 jajeczek przepiórczych) 200 ml mleka owsianego

Przepis na czekoladowe muffinki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.📌 Masło roztoapiamy w garnuszku na lekkim ogniu, następnie studzimy. 📌 Czekoladę kroimy w mniejszą kosteczkę. 📌 Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz kawą zbożową. Tę czynność powtarzamy 3x (aby kakao i kawę pozbawić grudek). Dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy.📌 W drugiej misie miksujemy jaja razem z mlekiem.📌 Teraz wszystkie składniki delikatnie i powoli łączymy za pomocą szpatułki kuchennej: do składników sypkich, dodajemy miksturę jajeczną. Dodajemy roztopione, przestudzone masło. Następnie pokrojoną czekoladę. Mieszamy krótko.📌 Masę rozkładamy do przygotowanych papilotek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, (do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a patyczek po nakłuciu będzie suchy).📌 Studzimy na kratce.📌 Smacznego❣️

muffinki - 5

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.