Czekoladowa tarta bez pieczenia. Przepysznie! Chrupiąca tarta, aksamitna warstwa czekoladowego🍫 ganache, przełamane świeżymi owocami🫐🍓. Niamm … Raczej nikt nie jest w stanie się temu oprzeć. Przygotowanie jest bardzo krótkie. Jednak tarta przed podaniem powinnam spędzić w lodówce conajmniej 8 godzin… Mimo wszystko – bardzo polecam. Wszystkiego smacznego❣️
Czekoladowa tarta, bez pieczenia.
Składniki
Przepis
Tarta
- Ciasteczka z rodzaju Oreo 300g
- Masło 60g
Chrupek
- Chrupki kukurydziane - 1 szklanka
- Pół tabliczki roztopionej mlecznej czekolady
Ganache
- Czekolada mleczna - połamana 300g
- Śmietanka kremówka 36% - 250 ml
- Czekolada gorzka - połamana 125g
Czerwona polewa /opcjonalnie/
- Biała czekolada zabarwiona (taka której używa się do ozdabiania lizaków)
Owoce
- Ulubione świeże owoce (truskawki, maliny, borówki) 250g
- Spód. Wszystkie składniki: ciasteczka oraz masło, przekładamy do malaksera. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą ciasteczkowy masę. Powinna się lepić (być plastyczna, nie może być sypka; jeżeli jest sypka należy dodać troszkę więcej masła).
- Ciasteczkową masę przekładamy do formy na tarty (forma z wyjmowanym dnem). Ciasto rozkładamy i dogniatamy dokładnie do ścianek formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
- Warstwa “chrupek”. Do malaksera przekładamy chrupki kukurydziane oraz roztopioną czekoladę. Miksujemy na drobne cząsteczki (ale nie za bardzo drobne). Pilnujemy aby nie zrobiła się jednolita masa.
- Przekładamy na już lekko schłodzony spód. Wyrównujemy. Wstawiamy ponownie do lodówki.
- Ganache. W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę – prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Do rondelka przekładamy połamaną wcześniej czekoladę i odstawiamy na max. 3 minuty. Po tym czasie delikatnie mieszamy aż powstanie aksamitny sos czekoladowy.
- Ganache przelewy na naszą tartę. Ponownie wstawiamy do lodówki, do lekkiego zastygnięcia (nie całkowitego).
- Na etapie gęstnienia warstwy ganache, układamy owoce, aby miały jeszcze szansę przykleić się do tarty.
- Wstawiamy do lodówki do całościowego zastygnięcia.
- WAŻNE: przed podaniem, wyjąć tartę około 30 minut wcześniej.
Czekoladowa tarta, bez pieczenia: krok po kroku
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.