👩🏼🍳👩🏼🍳👩🏼🍳
Cinnamon Rolls – najlepsze puszyste, zakręcone, cynamonowe bułeczki jakie jadłam. Warto chociaż raz je spróbować. Jednak, jak już raz je zrobisz, zakochasz się w tych pysznościach. Mimo skomplikowanego wyglądu, przepis jest prosty. Jedyny dodatkowy czas, który jest niezbędny to ten na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Koniec końców w tym czasie można zaparzyć sobie przepyszną kawkę ☕️.
Cinnamon Rolls – Drożdżówki na pełnym wypasie.
Polecam!
Wszystkiego Smacznego❣️
Składniki na ciasto drożdżowe
2 opakowania (14g) suchych drożdży; 1 szklanka lekko ciepłego (nie gorącego) mleka (ja stosuję owsiane lub migdałowe, ale można użyć krowiego - wedle indywidualnych preferencji); 1/2 szklanki granulowanego cukru; 1/3 szklanki miękkiego masła; 1/2 łyżeczki soli; 2 jaja kurze (duże) lub 10 jajeczek przepiórczych; 4 szklanki mąki pszennej (tortowej);
Składniki na cynamonowe nadzienie
1 szklanka cukru brązowego (dobrze pasuje też muscovado); 3 łyżki cynamonu; 1/3 szklanki miękkiego masła;
Składniki na kremową polewę
6 łyżek miękkiego masła; 1 1/2 szklanki cukru pudru; 1/4 szklanki kremowego serka (może być Philadelphia ewentualnie Mascarpone); 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; szczypta łyżeczki soli;
Przepis na ciasto drożdżowe etap 1
Rozpuszczamy drożdże w lekko ciepłym mleku (temperatura powinna być na tyle optymalna, żeby zanurzając palec nie czuć gorąca) z łyżeczką cukru (można wziąć łyżeczkę z 1/2 szklanki cukru) w dużej misce. Pozostawiamy na około 5 minut. Jeśli drożdże zaczną się delikatnie pienić - gotowe.📌
Przepis na ciasto drożdżowe etap 2
Do dużej miski dodajemy cukier, miękkie masło, sól, jajka i mąkę. Mieszamy mikserem do idealnego, gładkiego połączenia.📌 Wlewamy mieszankę mleczno-drożdżową do mieszanki mąki i używając miksera z końcówkami spiralnymi, dokładnie mieszamy, aż do wyrobienia.📌 Wkładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.📌
Przepis na cynamonowe nadzienie
Łączymy cynamon z cukrem. 📌 Przygotowujemy blaszkę o wymiarach około 40 cm x 26 cm. 📌 Smarujemy ją dokładnie masłem.📌
Przygotowanie cynamonowych bułeczek
Rozwałkowujemy ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie wymiary blaszki. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm do 1,5 cm. 📌 Rozprowadzamy równomiernie 1/3 szklanki masła na cieście, a następnie równomiernie posypujemy cukrem z cynamonem powierzchnię ciasta. 📌
Rolowanie bułeczek
Zaczynając od długiej krawędzi górnej, powoli i bardzo ostrożnie rolujemy ciasto do dolnej krawędzi.📌 Kroimy roladę na 4 cm plastry (można użyć do tego grubszej nici lub np. nici dentystycznej). Zawijaski układamy obok siebie w niedużych (ok 2 cm) odstępach na nasmarowanej masłem blasze. 📌 Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym (ewentualnie folią spożywczą) i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, aż do dwukrotnego podwojenia swojej objętości.📌
Etap pieczenia
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni (góra - dół). 📌 Umieszczamy blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy przez 20 minut lub do złotego koloru. 📌 Czas pieczenia może się nieznacznie różnić!
Przepis na kremową polewę
Podczas gdy bułeczki się pieczą, robimy lukier.📌 Mieszamy wszystkie składniki lukru, dokładnie ucierając mikserem, aż do uzyskania puszystej i gładkiej konsystencji. 📌
Upieczone, jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy bardzo obficie naszym smarowidłem. 📌
JEST PYSZNIE❣️
Smacznego! ❣️