Ciasto owocowe = ciasto doskonałe
[…i jakoś mniej wyrzutów sumienia podczas jedzenia ;)]
Ciasto owocowe sprawdza się zawsze. Dodatkowo jeżeli jest ono i łatwe i szybkie to już na pewno jest to HIT! Wyrafinowane umiejętności cukiernicze w tym wypadku raczej się nie przydadzą. Wystarczy odrobina chęci, kilka podstawowych składników i najlepsze owoce. To ciasto najlepiej wychodzi na przełomie sierpnia, września i października. Wtedy na straganach najwięcej jest przepysznych owoców. Ciasto owocowe do góry nogami prosi się na Wasze stoły. Spróbujcie. Smacznego
Składniki na ciasto z owocami do góry nogami
1 kg śliwek np. węgierek (rozkrojonych na pół, bez pestek) lub 4 duże jabłka pokrojone w większą kostkę; 70 g masła (lub oleju kokosowego); 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków, dobrze pasuje również cukier brązowy (taka sama ilość); cukier waniliowy własnej roboty; 1 duże jajko (4 jajeczka przepiórcze); 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka; skórka otarta z 1 pomarańczy; 1 łyżeczka cynamonu; 2 szklanki mąki pszennej ; 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na bok. 📌 W misie miksera ucieramy masło i oba cukry, aż powstanie jednolita, jasna masa maślana. Dodajemy jajko (ewentualnie jajeczka przepiórcze), otartą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, ale tylko do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy kefir, w kilku kolejnych turach, na zmianę z odstawionymi suchymi składnikami. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. 📌 Dno formy o średnicy około 23 cm wykładamy szczelnie papierem do pieczenia. Opcjonalnie: Na dno formy wylewamy i rozprowadzamy dodatkowe masło, możemy podsypać równo cukrem z dodatkiem cynamonu (dodatkowa 1 łyżka masła i 1 łyżka cukru z cynamonem). Śliwki układamy na dnie formy (rozcięciem do góry) w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły. Na śliwki przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy dokładnie szpatułką. 📌 Pieczemy w temperaturze 170ºC (góra-dól) przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 📌 Wyjmujemy. Lekko studzimy. Wciąż lekko ciepłe przekładamy na talerz 'dnem do góry', ściągamy przy tym z warstwy śliwek papier do pieczenia. 📌 Smacznego! ❣️