Ciasto na pizzę, cienki spód – przepis podstawowy. Ten przepis może posłużyć nie tylko jako spód pod pizzę, ale również jako baza do różnych drożdżowych, wytrawnych zawijasów. Możliwości wykorzystania tego przepisu opiszę w kolejnym wpisie. 

Ciasto na pizzę, taką na cienkim spodzie, właściwie ten przepis to idealne proporcje, które za każdym razem się sprawdzają. Spód do pizzy wychodzi delikatny, z chrupiącymi rogami. Zawsze przed wstawieniem pizzy do piekarnika smaruję gołe brzegi oliwą z oliwek (może być smakową np. czosnkowa).

Pizzę na cienkim spodzie piekę w bardzo wysokiej temperaturze około 220 -230 stopni (góra dół), przy czym wstawiam pizzę bliżej dolnej grzałki, na około 15-20 minut (zależnie od ilości dodatków). Jeżeli posiadacie kamień do pieczenia, to jest to świetne rozwiązanie – korzystajcie z niego przy każdym pieczeniu pizzy. 

Wszystkiego smacznego❣️

Ciasto na pizzę

Składniki

Przepis

Ciasto
  1.  Składniki łączymy ze sobą (poza wodą) i zagniatamy. Podczas zagniatania, stopniowo dodajemy wodę. Czasami wody potrzeba więcej czasami mniej. 
  2. Ciasto powinno być elastyczne, zupełnie nie klejące się do rąk.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na godzinę.
  4. Następnie dzielimy na 6 równych porcji. Można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Przy pomocy wałka formujemy spód do naszej ulubionej pizzy.

Chałka: krok po kroku

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.