Ciasto na pizzę, cienki spód – przepis podstawowy. Ten przepis może posłużyć nie tylko jako spód pod pizzę, ale również jako baza do różnych drożdżowych, wytrawnych zawijasów. Możliwości wykorzystania tego przepisu opiszę w kolejnym wpisie.
Ciasto na pizzę, taką na cienkim spodzie, właściwie ten przepis to idealne proporcje, które za każdym razem się sprawdzają. Spód do pizzy wychodzi delikatny, z chrupiącymi rogami. Zawsze przed wstawieniem pizzy do piekarnika smaruję gołe brzegi oliwą z oliwek (może być smakową np. czosnkowa).
Pizzę na cienkim spodzie piekę w bardzo wysokiej temperaturze około 220 -230 stopni (góra dół), przy czym wstawiam pizzę bliżej dolnej grzałki, na około 15-20 minut (zależnie od ilości dodatków). Jeżeli posiadacie kamień do pieczenia, to jest to świetne rozwiązanie – korzystajcie z niego przy każdym pieczeniu pizzy.
Wszystkiego smacznego❣️
Ciasto na pizzę
Składniki
Przepis
Ciasto
- Mąka typu "00" - 1 kg
- Drożdże instant - 14 g (2 opakowania)
- Oliwa z oliwek 6 łyżek
- Sól morska - 1 łyżka
- Ulubione zioła np. oregano - 1 łyżka
- Woda letnia - 550 ml
- Cukier - 1 łyżka
- Składniki łączymy ze sobą (poza wodą) i zagniatamy. Podczas zagniatania, stopniowo dodajemy wodę. Czasami wody potrzeba więcej czasami mniej.
- Ciasto powinno być elastyczne, zupełnie nie klejące się do rąk.
- Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na godzinę.
- Następnie dzielimy na 6 równych porcji. Można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Przy pomocy wałka formujemy spód do naszej ulubionej pizzy.
Chałka: krok po kroku
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.