🍌🍌🍌
Chlebek bananowy – idealny przepis na kucharzenie z dziećmi.
Chlebek bananowy to zdecydowanie jeden z tych przepisów, który w towarzystwie dzieci wychodzi najlepiej. Przede wszystkim: Idealny! Nikt tak efektownie jak dzieciaki nie rozgniecie bananów. Nie znajdziecie lepszych mistrzuniów w przesiewaniu mąki na czas. Ostatecznie, kto najlepiej szuka wszystkich skorupek jajek, które przez przypadek 😂 wpadły do ciasta?
Bezapelacyjnie, to przepyszne, lekko wilgotne ciasto z użyciem przejrzałych bananów (zero waste), równocześnie rewelacyjny czas z naszymi dzieciakami. Bez miksera. Jedna łyżka. Bardzo polecam ten przepis. Genialny. Smacznego❣️
Składniki na chlebek bananowy
4 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem 75 g masła, roztopionego lub tyle samo oleju kokosowego - również roztopionego 3/4 szklanki drobnego cukru (bardzo pasuje cukier brązowy lub domowej roboty cukier waniliowy, dla koneserów mocniejszych aromatów polecam cukier muscovado) 1 jajko lub 4 jajeczka przepiórki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej (lub mieszkanka: 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 mąki owsianej)
Przepis na chlebek bananowy
📌Składniki w temperaturze pokojowej. 📌Mąkę z sodą przesiewamy, mieszamy ze szczyptą soli i odstawiamy na bok. 📌 Rozstopione masło/olej łączymy z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko lub jajeczka przepiórki. Składniki dokładnie łączymy łyżką. 📌 Do bananowej mazi wsypujemy mieszaninę mąki, soli i sody. 📌 Ponownie dokładnie mieszamy. 📌 Masę wlewamy do blachy keksówki. 📌 Rozgrzewamy piekarnik (góra - dół) do 170 st. C, pieczemy 50-60 minut. Smacznego! ❣️