Brownie z kremem orzechowym. Połączenie obłędne i idealne. Mocna czekoladowa warstwa w połączeniu z delikatnym, niemalże orzechowym musem wywoła nie jeden efekt WOOW. To ciasto znika w mgnieniu oka.
Brownie w tym wydaniu sprawdza się nie tylko do niedzielnej kawy, ale i poleca się na większe uroczystości. To kolejna propozycja brownie ze specjalną dedykacją dla wszystkich czekoladoholików.
Wszystkiego smacznego moi drodzy❣️
Zapraszamy do testowania.
Brownie z kremem orzechowym
Składniki
Przepis
Brownie
- 300 g masła
- 150 g czekolady (70% kakao) / połamanej
- 150 g czekolady mleczne / połamanej
- 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych
- 300 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- Sól - szczypta
Krem orzechowy
- 350 ml śmietany kremówki 36% (prosto z lodówki)
- 150 g serka mascarpone (prosto z lodówki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
200 g masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
Polecam masło z Orzechowni. - pół szklanki cukru
- W garnuszku roztapiamy masło.
- Masło zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 – 3 minuty.
- Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego.
- Studzimy.
- Do drugiej misy przesiewamy mąkę, sól i kakao. Odstawiamy na bok.
- Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier.
- Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla – brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być).
- Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy.
- Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar.
- Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca.
- Masę brownie przelewamy do formy.
- Wyrównujemy.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC, grzanie góra dół bez termoobiegu, przez około 24 minuty.
- Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być delikatnie mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.🙂
- Śmietanę kremówkę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno.
- Łyżka po łyżce dokładamy serek mascarpone – cały czas mieszając mikserem. Tak by wszystko w miarę szybko połączyło się na gładki krem.
- Dodajemy łyżka po łyżce masło orzechowe.
- Po uzyskaniu gładkiego kremu dodajemy wanilię oraz cukier. Miksujemy na gładki krem.
- Wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
- Krem wykładamy (!) na zupełnie ostudzone brownie.
- Smacznego ❣️
Brownie z kremem orzechowym: krok po kroku
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.