Brownie przepis podstawowy to proporcje składników, które gwarantują, że za każdym razem ciasto wyjdzie idealne. Brownie? Uwielbiam! Turbo czekoladowe ciasto, które poprawia najgorszy humor, nastraja pozytywnie każdy dzień. Jednak aby upiec prawdziwe Brownie trzeba poznać kilka ważnych faktów.

Po pierwsze, nie wolno go “przemieszać”. Wszystkie składniki po prostu łączymy razem (szczególnie uważać trzeba na jajka aby zbyt długo ich nie miksować). Jeżeli będziemy mieszać / miksować je zbyt długo – napuszymy je zbyt mocno, a to już nie będzie Brownie.

Po drugie temperatura i pieczenie, dobra znajomość swojego piekarnika na pewno będzie tu zaletą. Brownie pieczemy koło 27 – 30 minut w temperaturze 180 – 185 stopni (góra – dół). Patyczkiem sprawdzamy, czy Brownie jest już zwarte, patyczek powinien pozostać suchy. Ciasto należy od razu wyciągnąć z piekarnika, aby przerwać natychmiast proces pieczenia.

Polecam. Jest pysznie!

Wszystkiego smacznego ❣️

Brownie - przepis podstawowy

Składniki

Przepis

Ciasto
  1. W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika.
  2. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną czekoladę (oba typy) i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy.
  3. Do drugiej misy przesiewamy mąkę, sól i kakao. Odstawiamy na bok.
  4. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy  do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla – brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być).
  5. Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy.
  6. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  7. Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca.
  8. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy.
  9. Pieczemy w temperaturze 180ºC, grzanie góra dół bez termoobiegu, przez około 27 minut.
  10. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być delikatnie mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.🙂
  11. Po upieczeniu od razu wyciągamy ciasto z piekarnika. 

Brownie przepis podstawowy

brownie przepis podstawowy - talkables-10

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables