Brownie karmelowe to jeszcze jedna wersja ulubionego ciasta czekolado-holików. Aksamitny karmel i intensywna czekolada to połączenie idealne. To jest ciasto, które nie wymaga wiele pracy, natomiast smakuje doskonale. 20 minut przygotowania + 20 minut pieczenia i gotowe. Możemy delektować się pysznym, słodkim, czekoladowym deserem. Brownie samo w sobie już ma wiele zalet: nie kruszy się, może chwilę postać, łatwe w przechowywaniu i błyskawicznie znika z blachy. Często pakuje kawałeczki tego ciasta mężowi do pracy 😉❣️ W końcu każdemu trochę małej przyjemności nie zaszkodzi ❣️Smacznego.
Składniki na BROWNIE karmelowe
300 g masła; 150 g czekolady (70% kakao); połamanej 150 g czekolady mlecznej; połamanej 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych; 300 g cukru pudru; 150 g mąki pszennej; 40 g kakao; szczypta soli; 1/2 szklanki karmelu
Składniki na karmel (lekko słony)
4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 36% 2 łyżki masła około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku
Przepis na karmel
📌Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do momentu aż cukier zacznie się rozpuszczać i nabierze brązowych rumieńców.📌 Gdy osiągnie brązowy kolor, wlewamy wodę i energicznie mieszamy aż cukier się rozpuści. Gotujemy przez około minutę, następnie dolewamy śmietankę. 📌 Gotujemy przez około 4-5 minut na średnim ogniu, następnie dodajemy masło oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników. 📌 Odstawiamy z ognia i przelewamy do miseczki i czekamy aż troszkę ostygnie.🙂
Przepis na Brownie Karmelowe
📌W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy.📌 Do drugiej misy przesiewamy mąkę, sól i kakao. Odstawiamy na bok.📌 Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla - brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być). Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy. Odmierzamy pół szklanki wcześniej przygotowanego, przestudzonego sosu karmelowego i dodajemy do masy. Łączymy rózgą kuchenną. 📌 Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników. 📌 Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy. 📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC, grzanie góra dół bez termoobiegu, przez około 24 minuty. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być delikatnie mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.🙂