🍭🍭🍭

Aquafaba i bezy wegańskie

Bezy wegańskie to prosty w przygotowaniu deser dla dzieciaków, szczególnie tych uczulonych na jajka, którym to tradycyjne bezy nie będą dane spróbować. Bezy wegańskie robimy na bazie aquafaby. Brzmi dziwnie? Może i tak. Jednak składnik ten jest bardzo łatwo dostępny. Zwyczajnie mówiąc, aquafaba jest to płyn zlany z puszki/słoika po ciecierzycy. Genialnie wpisuje się w trend zero waste. Z ciecierzycy robimy pyszny hummus lub inną pastę kanapkową, a z odcedzonego płynu ubijamy pianę na pyszne bezy wegańskie.

Mam dodatkowy patent aby bezy wegańskie wyszły pięknie. Wersja biała oczywiście też jest bardzo urocza, ale możemy poszaleć z barwnikami naturalnymi, które dodadzą charakteru naszym małym pysznościom.

Różowy barwnik uzyskuje albo z soku z buraka albo (właśnie w tym przypadku) z liofilizowanych truskawek.

Liofilizacja 

Liofilizacja to proces, który polega na zamrożeniu produktów spożywczych, przy pomocy ciekłego azotu i pozbyciu się z nich wody. Wynikiem tego zabiegu jest produkt, z którego usunięto około 90% wody.  W porównaniu do innych metod, nie pozbawia produktów smaku i przede wszystkim cennych wartości odżywczych. Jedzenie liofilizowane jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Procesowi liofilizacji mogą zostać poddane praktycznie wszystkie produkty spożywcze. 

Bezy wegańskie z dodatkiem barwnika na bazie liofilizowanych truskawek nie tylko mają piękny kolor, ale i pachną obłędnie.

Wypróbujcie ten patent.

Smacznego❣️ 

Składniki na bezy wegańskie

140 - 150 ml wody po ciecierzycy w puszce (standardowa puszka 400 g); 1 łyżeczka soku z cytryny; 200 g drobnego cukru do wypieków (lub 200g zblendowanego na puder - ksylitolu); 1,5 łyżeczki liofilizowanych truskawek (im więcej tym beziki będą ciemniejsze - bardziej czerwome)

Przepis na bezy wegańskie

Ciecierzycę odsączamy, a płyn po ciecierzycy przelewamy do dość wysokiej miski📌Ubijamy, na wysokich obrotach miksera do otrzymania sztywnej piany. Niestety zajmuje to nieco więcej czasu niż ubijanie białek.📌 Do ubitej piany dodajemy połyżce cukier, po każdym dodaniu ubijamy przez dłuższą chwilę. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny oraz liofilizowane truskawki i dalej ubijamy. 📌 Jeżeli chcemy mieć dodatkowe, ciemniejsze akcenty kolorystyczne, to po ukończeniu ubijania dodajemy dodatkową porcję proszku z truskawek i delikatnie łączymy szpatułką, aż kolor masy będzie "marmurkowy". Ilość proszku zależy od naszych upodobań intensywności kolorystycznej. 📌 Po wszystkim powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana.📌 Pianę umieszczamy w rękawie cukierniczym. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w około 2- centymetrowych odstępach od siebie. 📌 Pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 1 godzinę. Jeżeli bezy są duże w razie konieczności jeśli bezy są duże możemy wydłużyć czas pieczenia o 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego! ❣️

Smakowało?
5/5

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.