Beziki truskawkowe
Beziki truskawkowe
Zawsze po większych Świętach zostaje mnóstwo białek ze świątecznych wypieków. Beziki truskawkowe to świetny pomysł na ich wykorzystanie. Połączenie klasycznej bezy z truskawkami jest idealne. Beziki nie są przeraźliwie słodkie, wyczuwa się wyraźnie smak truskawek. Jak to uzyskać? Wystarczy do tradycyjnego przepisu na bazę dołożyć rozgniecione na proszek 🍓 liofilizowane truskawki. 🍓 Delikatne, lekko różowiutkie mogą się przydać również do ozdoby innych wypieków. Można z nich zrobić również bezikowe lizaki. Możliwości jest wiele. Warto spróbować.
Polecam. Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
Beziki truskawkowe
Składniki
Przepis
Masa
- Białka 200g (z około 5 jajek)
- Szczypta soli
-
Cukier 300g
/cukier drobny do wypieków/ -
Rozgniecione na proszek
liofilizowane truskawki
1/4 szklanki
- Białka najlepiej utrzymać w temperaturze pokojowej.
- W sporej misie ubijamy białka. Białka zaczynamy rozkręcać bez żadnych dodatków. Kiedy zauważymy pęcherzyki piany, dosypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno.
- W kolejnym kroku, dokładamy po łyżce cukru za każdym razem ubijając na sztywno.
- Na końcu dodajemy truskawki i łączymy wszystko szpatułką.
*Za każdym razem należy uważać by nie przebić białek (rozwarstwione białka nie przydadzą nam się już do niczego).
*Cukru nie należy dodawać zbyt szybko. Upewnijmy się, że dołożona łyżka cukru została dobrze wmiksowana w pianę. - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką formujemy nasze beziki.
- Rozpoczynamy pieczenie w temperaturze 160 st i pieczemy tak przez około 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 120 st i pieczmy 60 minut. Najlepiej piec na termoobiegu.
Beziki truskawkowe
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.