Banoffee pie to idealne podsumowanie, że może być szybko,  prosto i bardzo smacznie. Deser bananowy idealny na upalne temperatury. Jest lekki, słodki i mega bananowy. Wiele jest odsłon tej szybkiej pokusy. Moja propozycja jest bardzo prosta, a w przygotowaniu błyskawiczna. To jest również taki deser, który z wielką zabawą i nie mniejszą radością możemy przygotować z naszymi dziećmi. 

Składniki

2 banany (dojrzałe); ciasteczka owsiane (ok 150g); ciasteczka oreo (150g); łyżka oleju kokosowego; 150 ml śmietany kremówki (36%); 2/3 szkl (cukru pudru); 3 łyżki serka mascarpone; 50 g czekolady gorzkiej; 50 g czekolady mlecznej; 2 łyżki śmietanki kremówki; 1/2 puszki masy kajmakowej; starte drobinki czekolady; starte drobinki karmelu

Przepis

Blendujemy ciasteczka z olejem kokosowym. Rozkładamy na blaszce do tarty. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych elementów układanki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady. Kiedy rozpuszczona czekolada lekko przestygnie dodajemy 2 łyżki śmietanki kremówki. Rozkładamy na ciasteczkowym spodzie. Wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy masę kajmakową i rozkładamy na warstwie czekoladowej (dobrze aby warstwa czekoladowa trochę zastygła). Ponownie wkładamy do lodówki. W talarki kroimy banany. Ubijamy śmietankę (150ml) z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy mascarpone. Znowu ubijamy na sztywno. Wyciągamy nasz spód z lodówki, na warstwie karmelowej układamy banany, następnie równomiernie rozkładamy krem śmietanowy. Na wierzchu posypujemy drobinkami czekolady i karmelu. Chłodzimy. Wszystkiego Smacznego Moi Drodzy!

Banoffee pie - head

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.