Baba wielkanocna to królowa Świątecznego stołu. Mimo, że się ją dzieli, to i tak łączy Wszystkich swoim wyjątkowym smakiem. Jedynym problemem może okazać się ostatni kawałek 😉.
Przetestowałam już wiele przepisów na baby drożdżowe. Jednak tradycyjna wersja baby wielkanocnej jest nie do podrobienia. Struktura ciasta, którą można osiągnąć jedynie dzięki zaparzeniu mąki (a dzięki temu zmianie struktury wiązań glutenu) jest wyjątkowa i typowa właśnie świątecznej babie.
Polecam tym razem wypróbować właśnie tą wersję. Warto! Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
Baba Wielkanocna - przepis tradycyjny
Składniki
Przepis
Baba wielkanocna
- Masło 150g (rozpuszczone)
- Mąka pszenna - 500 g (przesiana)
-
Drożdże 21 g suchych (3 torebki)
lub 70 g świeżych - Mleko - 1 szklanka
- Jajka - 10 żółtek
- Cukier puder - 150 g
- Rum - 50 ml
- Bakalie - ewentualnie
- Sól - szczypta
Lukier
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- Cukier puder - ok 4 czubatych łyżek
I Etap
- W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika.
- W rondelku zagotowujemy szklankę mleka. Odmierzamy 125 g mąki (z przesianych 500 g). Zaparzamy odmierzoną mąkę we wrzącym mleku.
*Pomagam sobie mikserem.
**Warto dodawać kolejno po łyżce mąki. Nie wszystko na raz. - Jeżeli używamy drożdży suchych. Mieszamy je z pozostałą częścią mąki. Dodajemy sól. Jeżeli natomiast korzystamy z drożdży świeżych – robimy rozczyn drożdżowy.
Rozczyn drożdżowy: świeże drożdże łączymy z 1 łyżką cukru drobnego, dodajemy 3 łyżki mąki oraz odrobinę
letniego (nie może być gorące) mleko. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Rozczyn spieni się i nieco urośnie. Po tym czasie dodajemy go do mieszaniny mąki oraz kogla mogla. - Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do momentu aż uzyskamy aksamitny krem.
II ETAP
- Łączymy utarte żółtka z mąką oraz drożdżami.
- Dodajemy zaparzoną mąkę.
- Wyrabiamy.
- Dodajemy rum.
- Wyrabiamy.
- Dodajemy niewielkimi porcjami roztopione masło.
- Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie oraz elastyczne.
- Na samym końcu (jeżeli ktoś lubi) dodajemy ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową lub i to i to.
- Ostatecznie wyrabiamy.
IV ETAP
- Z tej porcji wyjdzie nam jedna bardzo duża baba lub dwie mniejsze. Jeżeli będziemy piec mniejsze baby: wtedy n a tym etapie dzielimy porcję na dwie równe części.
- Blachę (blachy) w której będziemy piekli babę wielkanocną należy wcześniej bardzo dokładnie wysmarować masłem.
- Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy.
- Odstawiamy na przynajmniej 60 minut. Jeżeli robimy z tej porcji jedną babę lepiej pozostawiać na 90 minut.
- Po tym czasie pieczemy nasze baby w piekarniku rozgrzanym do 160 st, grzanie góra – dół. Jeżeli pieczemy jedną babę – pieczemy 80 minut i uważamy by spód baby nam się zbytnio nie spiekł. Jeżeli natomiast pieczemy dwie mniejsze baby, wystarczy 50-55 minut na każdą.
LUKIER
- Babę smarujemy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Lukier: sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem pudrem aby powstała gładka słodko-kwaśna (lekko biała) mikstura. - Lukier nakładamy delikatnie, pędzelkiem jeszcze na gorącą babę.
- Baba wielkanocna powinna być studzona na kratce.
baba wielkanocna - przepis tradycyjny (krok po kroku)
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.